Onderwijs & opvoeding

De Vraag: Moeite met jobhoppen van echtgenoot

Mijn man is na een jaar of twee steeds uitgekeken op zijn baan. Hij gaat weer solliciteren en start opnieuw. Ik begrijp niet wat hem trekt in dat voortdurend wisselen van werkgever. Bovendien geeft het steeds onrust in huis. In hoeverre is dit gedrag gezond?

21 May 2021 21:08
beeld ANP, Jerry Lampen
beeld ANP, Jerry Lampen

Uw man wisselt regelmatig van baan en u begrijpt dat niet. Daarmee geeft u gelijk het antwoord op uw vraag: u zit anders in elkaar dan hij. Zo simpel is het.

U bent misschien zelf een type dat van rust en overzicht, van oud en vertrouwd houdt. En hij is anders. Waarschijnlijk wordt hij juist onrustig als hij ergens gewend raakt. Dan lonkt een nieuwe uitdaging. Kijk eens op internet naar de zogeheten disc-test en vul die allebei in. Dan ziet u hoe verschillend u bent. Die onderlinge verschillen waren leuk toen u verliefd was, maar die leveren nu soms juist irritaties op.

Hoe gezond is het gedrag van uw man? Het antwoord op die vraag hangt af van de mate van onrust in hemzelf. Hoe onrustig hij vanbinnen is, kunt u bijvoorbeeld soms merken aan de mate waarin iemand overdrijft. Dan is de huidige baan bijvoorbeeld „hélemaal niks” en die functie in de advertentie is „de droom van mijn leven”. Als uw echtgenoot dan eenmaal een poosje bij het nieuwe bedrijf werkt, blijkt hij bedrogen te zijn met mooie praatjes (althans dat zegt hij) en moet hij het aanbod van een of andere vriend wel aannemen die werkelijk de leukste baan ooit voor hem heeft.

Als uw man praat als in bovengenoemd voorbeeld, doet hij dat waarschijnlijk niet alleen als het over zijn werk gaat. Dan zit er meer onrust in hem (ADHD?). Een beetje meer ”remvloeistof” in zijn hoofd en hart zou dan niet gek zijn.

Het zou echter ook kunnen dat uw man gewoon een paar keer pech heeft gehad met zijn werk(gever) en om goede redenen van baan is gewisseld. In dat geval heeft het niets met innerlijke onrust te maken.

Als u zelf goed kunt omgaan met de baanwisselingen van uw man, is er ook niet zoveel aan de hand. De onvrede zit in de interactie tussen hem en u. Het zou zomaar kunnen dat hij het maar lastig vindt dat u van zijn leven een saai bestaan wilt maken.

Het moeilijkste punt is dat zijn ”jobhoppen” onrust in huis geeft en misschien wel verhuizingen noodzakelijk maakt. Uw man mag niet alleen aan zichzelf denken. Als u ongelukkig wordt van zijn keuzes, moet hij daarmee rekening houden. Als hij bijvoorbeeld in zijn oude baan op tijd thuis kan zijn voor de warme maaltijd in het gezin en in de nieuwe baan niet, moet hij zich afvragen hoe zwaar zijn vaderlijke plichten wegen. Werk is niet het enige belangrijke in zijn leven.

Maar de liefde moet van twee kanten komen. Als jullie beiden denken vanuit ik-gun-het-jou, lukt het vast wel om met soms tegengestelde belangen om te gaan.

Nico van der Voet, docent Christelijke Hogeschool Ede

Reageren kan via sociale media en via mail. Zelf een vraag insturen? Graag!

Meer over
De Vraag

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer