Met een eigen kip kun je je ei kwijt
Kuikentjes zijn lief en aaibaar, maar wat is er nou leuk aan een volwassen kip? Veel blijkbaar. Want de verkoop van hen (en haan) nam in coronatijd een hoge vlucht. Ook onder lezers. Negentig van hen reageerden op een oproep en delen hun pluimveepassie.
Gerben Verrips van Verrips Pluimvee uit Leerbroek startte aan het begin van de eerste lockdown met de verkoop van kippen en was binnen een week al zijn dieren kwijt. Tot op de dag van vandaag merkt hij een enorme stijging in de vraag naar kippen als huisdier. Ralf Hermans van de organisatie ”Kip als huisdier”, waar Verrips verkooppunt van is, signaleert zelfs een landelijke trend. „Vooral in de eerste lockdown nam de vraag naar kippen enorm toe. Over het gehele afgelopen jaar zien we een stijging van 50 procent in de verkoop.”
Hoe komt het dat kippen houden zo populair is?
Volgens Joke Schouten uit Moordrecht heeft het vooral te maken met de gezelligheid die kippen met zich meebrengen. „Als ik ’s morgens wakker word, hoor ik ze al tokken. Bij het voeren zeg ik altijd even goedemorgen.”
Rika Klooster uit Veenendaal noemt de „levendigheid” van de dieren. Ze haalde haar man twintig jaar geleden over om kippen te houden. „En nu is hij bijna net zo enthousiast als ik.”
Ze voelt zelfs een band met sommige dieren. Die zijn zo tam geworden dat ze uit haar hand eten, terug kakelen als ze tegen hen praat en soms bewust haar aandacht trekken. „Als een van de kippen zag dat ik achter de computer zat, vloog ze vanaf de tuintafel steeds met een harde tik van haar snavel tegen het raam, totdat ik wat lekkers kwam brengen.”
Ook Cornelis de Koster uit ’s Gravenpolder noemt het contact dat hij met zijn kippen heeft als pluspunt van de dieren: „Als we ergens op het land aan het spitten of aan het frezen zijn, komen de kippen er gelijk aan rennen, omdat ze weten dat ze dan makkelijk wormen kunnen vinden.”
Die gezelligheid die kippen meebrengen en het contact dat ze met hun omgeving hebben, beperkt zich niet tot het gezin van hun bazen en bazinnen. Neem het echtpaar Oosterbroek uit Zoeten, vijftig jaar getrouwd en al die tijd trotse bezitters van enkele hoenders. Eerst waren het hun kinderen die ervan genoten en nu de kleinkinderen. „Het plezier dat zíj eraan beleven, dat vinden we bijna nog het leukste.”
Opa en oma Karels laten de eieren van hun dieren bewust liggen als ze weten dat de kleinkinderen komen. „Toen we het eens waren vergeten, haalde opa vlug een paar eieren uit de keuken en legde die in het leghok. De kleintjes keken hun ogen uit: wat een knappe kippen, ze leggen eieren met de datum erop!”
Sjanie Breedvelds kippen leggen zelfs contacten buiten het gezin en de familie. „Kleine kinderen uit de buurt komen vaak speciaal voor ze langs. Ze mogen dan een blikje gemengde granen geven en eieren rapen en soms mogen ze die ook mee naar huis nemen. Laatst was er een klein nichtje. Ze had om 11 uur drie eitjes weggehaald en ging na een uurtje weer kijken of er al nieuwe lagen. Het viel haar een beetje tegen dat die er niet waren.”
In hoeverre speelde de coronacrisis een rol in het groeiende aantal kippenhouders?
Uit de reacties van lezers blijkt dat velen al jaren kippen hebben, maar dat sommigen juist nu tot aanschaf overgingen. Dat geldt bijvoorbeeld voor Mieneke de Jong uit Krimpen aan den IJssel. Ze besloot tijdens de eerste lockdown in een opwelling kippen te gaan houden. „Wat gaan we doen? zeiden mijn man en ik tegen elkaar. Kom, laten we iets geks doen: we nemen kippen. We blijven nu toch thuis.”
Een uitwonende zoon, door corona even terug in ”Hotel Mama”, zette een kippenhok in elkaar. En de buren kwamen met twee zwarte krielzijdehoenders aan. Later kwamen er drie witte zijdehoenders met krulveren bij, waarvan één haan.
Ook bij de twee vrienden Jordy Liefting en Wilbert Thomassen uit Scherpenzeel speelde de coronacrisis een rol bij de aanschaf van kippen. „We hadden allebei wat tijd over, dus leek het bouwen van een kippenhok een mooie uitdaging.”
Wilbert: „Ik ben zelf druk geweest met de houtconstructie van het hok, Jordy met het maken van een soort timer die de verlichting automatisch aan en uit laat gaan, waardoor de kippen in in het hok de optimale lichturen krijgen. Daarnaast is ook het luikje waardoor de kippen naar binnen gaan geautomatiseerd: het gaat op van tevoren ingestelde tijden open en dicht. Het kippenhok staat nu alweer een aantal maandjes en het lijkt erop dat de kippen het allemaal fantastisch vinden.”
Hoe moeilijk is het om kippen te houden?
Volgens de meeste lezers kan bijna iedereen het, omdat kippen „makkelijke huisdieren” zouden zijn. Nieske Strijkert uit ’t Loo: „We geven onze kippen elke dag water, legkorrel en een paar handjes gebroken graan. Verder hebben ze grit nodig voor een goede vertering van het eten en de eierschaal.”
Overigens eten de dieren ook gerust de etensrestjes op. Gijs Donkersteeg: „Elke middag krijgen ze wat er over is van de warme maaltijd. Dat weten ze precies, want als ze ons tegen twaalf uur in de tuin zien, lopen ze al met lange nekken langs het gaas.”
Kippen houden oké, maar mag er ook een haan bij?
Daarover zijn de meningen verdeeld. Veel lezers hebben alleen kippen, maar sommigen kiezen bewust voor een mannetje erbij en dus voor kuikens, zoals J. Rademaker uit Zoetermeer. „Soms laten we de eieren uitbroeden, dan moet er natuurlijk wel een haan bij geweest zijn. Het is altijd weer een wonderlijk gezicht als de kuikens uit het ei komen.”
Mieneke de Jong uit Krimpen aan den IJssel ziet haar haan als meer dan een kuikenverwekker. „Hij waakt over mijn kippen, gaat ertussen staan als ze ruzie maken en controleert het nachthok regelmatig. Hij zit in de nacht op zijn hoge stok overzicht te houden of midden tussen zijn witte hennetjes te kroelen. Dat laatste is overigens het enige romantische moment dat hij kent.”
Anne Eikelboom uit Terneuzen is nog iets positiever over haar haan. „Hij is heel zorgzaam. Een van de schattigste dingen is dat hij lekkere hapjes voor de hennen zoekt. Hij maakt dan een speciaal klokkend geluid, waardoor ze snel komen aanrennen. Soms maakt hij een dansje om de hen die net een ei gelegd heeft, weer te verwelkomen in de toom. Verder slaat hij alarm als er gevaar dreigt. We hebben al twee keer meegemaakt dat een roofvogel op de kippen dook, met als gevolg een geweldig gekakel. Gelukkig is het goed afgelopen.”
Wat krijg je terug voor alle investeringen in hok, verzorging en voer?
Kippen houden is volgens lezers niet alleen leuk en gezellig, maar het levert ook iets gezond en lekkers op: eieren. Cor de Mooy: „Zorg goed voor je kippen en ze zorgen goed voor hun baas met veel eieren. En die zijn duidelijk beter dan in de winkel: zo vers koop je ze niet.”
Daar is Henk Nap uit Terschuur het mee eens: „De eieren vinden gretig aftrek bij onze kinderen, familie en vrienden vanwege hun heerlijke smaak. Daar kan geen ei van anderen tegen op. Dat komt waarschijnlijk door wat de kippen te eten krijgen.”
Verder vinden velen het houden van kippen heel leerzaam. Martin en Corina Holtland bijvoorbeeld.
Hun 9-jarige zoon Daniël verzorgt maar liefst zestig kippen. „Dagelijks voert hij ze en haalt hij hun eieren uit het hok en wekelijks maakt hij de hokken schoon. Het is een leuke hobby die hij heeft overgenomen van zijn oudere broer.”
Daniël verkoopt de eieren vanuit huis. Samen met zijn vader verkoopt hij ook kippen aan hobbyisten en koopt hij nieuwe kippen in. „Het is mooi om te zien wat hij allemaal van zijn hobby leert: discipline –ook voeren als je geen zin hebt–, zorg voor dieren –wat doe je als je een zieke kip hebt?–, hygiëne –klanten willen graag schone eieren–, sociale vaardigheden –hoe ga je met klanten om?– et cetera et cetera.”