Waarom hossende menigte voetbalfans coronaboete ontloopt
Een uitzinnige schare voetbalfans vierde woensdagavond in het centrum van Deventer promotie van hun club. Coronaboetes kregen ze niet. Is dat fair?
Ja, ze heeft er een kater aan overgehouden. Woensdagavond iets na elven fietste Henrike Nijman, door het centrum van Deventer. Het CU-raadslid kwam net terug van een vergadering op het stadhuis. Op de Brink, in het hart van de stad, zag Nijman hoe een uitgelaten massa voetbalsupporters de promotie van hun voetclub Go Ahead Eagles naar de eredivisie vierde. „Ik ben er met een grote boog omheen gefietst”, vertelt Nijman vrijdag. Hintend op de coronacrisis: „Dit soort beelden van mensenmassa’s zijn wrang voor ons zorgpersoneel.”
Aan coronaregels lieten de honderden clubaanhangers in Deventer zich weinig gelegen liggen, merkte Nijman. „Op zich was de stemming oké. Er heerste een heel uitgelaten sfeer. Maar helaas vielen mensen elkaar in de armen. Ze stonden dicht op elkaar, hosten en schreeuwden. Dat betekent dat die mensen het coronavirus zomaar kunnen verspreiden. Ik hoop dat ze na het feest hun verantwoordelijkheid namen en afstand tot anderen bewaren.”
Dat de politie in het stadscentrum tijdens het voetbalfeest geen coronaboetes uitdeelde, kan het CU-raadslid op zich begrijpen. „Als de politie hard had ingegrepen, zou er echt een gevaarlijke situatie kunnen ontstaan.”
Feest
Wat Nijman vooral dwarszit, is dat burgemeester Ron König „al op voorhand” aangaf dat de autoriteiten niet –hard– zouden ingrijpen bij een voetbalfeest. „Dat vond ik pijnlijk. Op zo’n manier moedig je mensen aan de straat op te gaan en een groep te vormen. Dat heb ik woensdagavond op het stadhuis ook aangegeven. Terwijl de burgemeester tijdens drukte op Koningsdag niet bang was om mensen langs de IJssel weg te sturen.” Dat de politie in de nacht van donderdag op vrijdag wel een groep van enkele honderden feestvierders langs de IJssel in Deventer uiteendreef, juicht het CU-raadslid toe.
Burgemeester König zei donderdag tegen dagblad De Stentor over het voetbalfeest woensdag op de Brink in Deventer: „Met het oog op de coronaregels moet je zo’n oploop niet willen, maar voorkomen kun je het niet. Dan is het maar laten gebeuren en het vanzelf laten aflopen de enige optie.”
Emoties
Het sentiment in de samenleving dat voetbal nu eenmaal emotie is, kan CU-raadslid Nijman niet bekoren. „Ik erger me aan dat soort redeneringen. Voetbal moet geen religie worden. Kerkgangers die al tijden niet naar de kerk kunnen, voelen ook emoties. Ik zou kunnen zeggen: Als supporters met 1500 man op de Brink mogen feestvieren, mogen kerkgangers met zo’n grote groep daar ook een openluchtdienst vieren. Maar zo moeten we als burgers niet met elkaar het gesprek voeren.”
Het is niet voor het eerst in coronatijd dat de politie een oogje dichtknijpt als er een feestvierende menigte voetbalsuppporters op de been is. Zo kwamen duizenden op elkaar gepakte Ajax-fans er begin deze maand tijdens een kampioensfeest in Amsterdam er zonder coronaboete vanaf.
Politiewetenschapper prof. dr. Wouter Stol kan goed begrijpen dat het voor scheve gezichten zorgt als massa’s voetbalfans in coronatijd niet worden beboet. „Politiemensen krijgen op straat opmerkingen van ontevreden burgers. Die zeggen: Moet je wat van ons gedrag zeggen, terwijl die supporters geen coronaboete krijgen?”
Autoriteiten doen er in coronatijd wijs aan bij een te verwachten oploop, zoals na een gewonnen voetbalwedstrijd, vooraf alternatieven te bieden, beklemtoont Stol. „Voetbalsupporters blijven niet thuis omdat de autoriteiten dat zeggen. Daarvoor is hun clubliefde te groot. Zorg er daarom bijvoorbeeld voor dat supporters een feest kunnen vieren op een plek waar veel ruimte is.”
Onevenredig
Dat de politie woensdagavond in Deventer afzag van een confrontatie met de menigte voetbalfans is „redelijk verstandig”, oordeelt dr. Menno van Duin, lector crisisbeheersing. „Met een klein groepje agenten verlies je het als het ware van een grote groep supporters. Inzet van een grote politiemacht is in zo’n situatie onevenredig.”