Strijd om uitlevering Huawei-bestuurder aan VS in augustus hervat
De juridische strijd over het al dan niet uitleveren van financieel directeur Meng Wanzhou van het Chinese techbedrijf Huawei aan de Verenigde Staten wordt in augustus hervat. Advocaten van Meng zullen Canadese rechters met nieuw bewijs ervan proberen te overtuigen dat de Amerikaanse eis om haar uit te leveren ondeugdelijk en onwettig is.
Meng werd eind 2018 opgepakt toen ze overstapte op de luchthaven van Vancouver. Ze is een van de vicevoorzitters van Huawei en de dochter van oprichter Ren Zhengfei. Huawei wordt verdacht van het schenden van de Amerikaanse sancties tegen Iran en de VS hebben om haar uitlevering gevraagd. Ze zou hebben gelogen tegen financiële instelling HSBC over de relatie tussen Huawei en Skycom, een bedrijf dat in strijd met de Amerikaanse handelssancties zaken doet met Iran.
Sinds de arrestatie van Meng zijn de verhoudingen tussen China en Canada flink bekoeld. Peking reageerde furieus op haar arrestatie en eiste vrijlating van Meng. Kort na haar arrestatie werden twee Canadezen in China vastgehouden. Zij werden door Peking beschuldigd van spionage in wat volgens de Canadese regering een vergeldingsactie was.
Het juridische team van Meng kreeg vorige maand uitstel om nieuwe openbaar gemaakte documenten te kunnen onderzoeken. De hoorzittingen zullen op 3 augustus worden hervat en op 20 augustus zijn afgerond. Na de hoorzittingen wordt naar verwachting over haar uitlevering beslist. Bij een hoger beroep laat de beslissing langer op zich wachten. Sommige Canadese uitleveringszaken hebben wel tien jaar geduurd.
Volgens Meng, die de beschuldigingen ontkent, is er geen bewijs dat ze de bank heeft misleid. Ook zou er geen sprake zijn van fraude. Haar advocaten zouden graag zien dat documenten van HSBC die dat aantonen, ook in overweging worden genomen.