EU stopt met bestelling vaccins AstraZeneca
De Europese Unie, die farmaceut AstraZeneca ervan beschuldigt bestelde vaccins niet op tijd te leveren, heeft daar vanaf juni niks meer besteld. Dit bevestigde de Europese Commissaris voor Interne Markt, Thierry Breton, die zei dat de contracten niet verlengd worden. De Europese Commissie heeft de farmaceut aangeklaagd omdat die leveringscontracten niet zou nakomen en ook geen redelijk plan zou hebben om überhaupt op tijd te kunnen leveren.
De EU is hoe dan ook op zoek naar andere mogelijk doelmatiger vaccins. Dit weekeinde werd bekend dat de EU de komende twee jaar kan rekenen op nog eens 1,8 miljard coronavaccins van Pfizer/BioNTech. Het contract met de vaccinfabrikant is beklonken, zei voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie zaterdag. Pfizer gaat vanaf eind dit jaar nog eens 900 miljoen doses leveren en de EU kan aanspraak maken op nog eens zoveel, liet Von der Leyen weten.
De grote opdracht onderstreept dat de EU meer en meer inzet op het vaccin van Pfizer en andere middelen van soortgelijke makelij. Hun nieuwe zogeheten mRNA-technologie zou zich hebben bewezen, terwijl er met vaccins met een andere werking zoals dat van AstraZeneca allerlei problemen zijn.
Zo lijkt de productie gevoelig voor tegenslag. Fabrikanten leveren onregelmatig en in het geval van AstraZeneca zelfs al maanden fors minder dan afgesproken. De laatstgenoemde gaf het Verenigd Koninkrijk bovendien voorrang. Dat verzuurde de verstandhouding tussen de EU en de Brits-Zweedse vaccinmaker, die hun meningsverschillen inmiddels voor de rechter uitvechten. Miljoenen doses van het vaccin van Janssen raakten in de Verenigde Staten ook nog eens vervuild met een bestanddeel van het AstraZeneca-vaccin en zijn daardoor onbruikbaar.
Toen een enkeling na een prik met het AstraZeneca-vaccin last kreeg van gevaarlijke stollingsproblemen, legden veel landen het inenten zelfs een poos stil, om het middel later enkel voor ouderen weer te gebruiken. Ook al treedt de bijwerking maar heel zelden op en lijkt die ook niet vreemd aan andere vaccins. Inmiddels komen sommige landen daarvan terug en geven het vaccin zelfs weer aan jongeren. Het is dan ook „heel goed”, verzekerde Breton zondag.
Heel wat EU-landen hadden zwaar ingezet op het middel van AstraZeneca maar leunen inmiddels meer op het vaccin van Pfizer. Twee weken geleden zag de EU al af van de 100 miljoen doses van het AstraZeneca-vaccin die zij desgewenst kon bijbestellen. De unie lichtte de optie niet en liet het bij de 300 miljoen doses die ze al had aangekocht.