Merkel: ‘eeuwige plicht’ om slachtoffers naziregime te herdenken
De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft zaterdag stilgestaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa, 76 jaar geleden. De bondskanselier noemde het herdenken van de slachtoffers van het naziregime een eeuwige verplichting.
„8 mei 1945 was een dag van bevrijding. Het betekende het einde van de nazidictatuur en de schending van de beschaving die de Shoah was”, schrijft regeringswoordvoerder Steffen Seibert op Twitter namens Merkel. De Shoah is de Hebreeuwse term voor de Holocaust. „Het blijft onze eeuwige verantwoordelijkheid om de herinnering levend te houden aan de miljoenen mensen die omkwamen tijdens de jaren van nationaalsocialistische tirannie”, vervolgde de boodschap.
Tijdens de 5 meilezing die Merkel woensdag gaf tijdens de Nederlandse Bevrijdingsdag benadrukte Merkel al dat de misdaden die Duitsland heeft gepleegd tijdens de Tweede Wereldoorlog „nooit verjaren” en moeten dienen als lessen voor de toekomst. De bondskanselier zei toen ook dat het de belangrijkste verantwoording voor Duitsland is om de herinnering aan de verschrikkingen van de Holocaust levend te houden. Het was de eerste 5 meilezing die ooit werd gegeven door een Duitse regeringsleider.
Op 8 mei 1945 capituleerden alle Duitse strijdkrachten na bijna zes oorlogsjaren.