Mens & samenleving

Fotograaf van de innerlijke mens

„Fotograaf van de innerlijke mens. Zo omschrijf ik meestal mijn werk, dat bij het grote publiek jammer genoeg vrij onbekend is. Veel mensen denken dat ik verpleegkundige ben. Eigenlijk wist ik zelf ook niet wat een MBB’er was toen ik na de havo iets in de zorg zocht en een vriendin me op de opleiding wees. Die is er op drie plaatsen: Haarlem, Groningen en Eindhoven.

Ad Ermstrang
7 May 2021 21:04
Het Erasmus MC. beeld RD
Het Erasmus MC. beeld RD

Mijn dagdienst bij het Erasmus Medisch Centrum begint om 7.30 uur. Na het omkleden is de overdracht van de nachtdienst. Er zijn ’s nachts altijd laboranten aanwezig voor de afdeling radiologie, voor het maken van röntgenfoto’s, CT- en MRI-scans en voor medische interventies. Er werken in het EMC zo’n honderd MBB’ers. Als fotograaf werk ik meestal overdag, maar ik heb ook avond- en weekenddiensten. Dan assisteer ik bij het maken van CT-scans.

Na de overdracht zet ik op mijn kamer de apparatuur aan en kijk naar programma’s die al bekend zijn, zoals die van de operatiekamer. Om 8.00 uur is de dagstart in aanwezigheid van de manager. Dan hoor ik waar ik die dag aan het werk ga. Die afwisseling is een mooi aspect van mijn beroep. Ik kom op afdelingen door het hele ziekenhuis: spoedeisende hulp, het Sophia Kinderziekenhuis, de operatiekamer, de intensive care of de eigen afdeling. Klinische en poliklinische patiënten komen naar me toe; op andere plaatsen maak ik gebruik van mobiele apparatuur. Ik heb daardoor met heel veel verschillende mensen te maken. Van een 500 gram wegend kindje tot een bejaarde van meer dan 90 jaar oud. En ze hebben botbreuken tot heel ernstige aandoeningen.

Het is aan de lopende band röntgenfoto’s maken. Tientallen per dag. Röntgenfotografie is een onmisbaar onderdeel. Voor de diagnose en het behandelplan en voor het vervolg, zoals de controles. Als er geen fotografie is, valt het medische proces voor 90 procent stil. De opkomst van de scans is geen vervanging, omdat die duur zijn en veel meer tijd vergen. Het steeds weer verbeteren van de kwaliteit is voor mij een wezenlijk onderdeel van het vak. Denk aan de hoogte van de energie van de röntgenbundel of de hoeveelheid röntgenstraling. Hier is een gestandaardiseerd protocol voor, maar je past het per individu soms iets aan.”

Meer over
De Week

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer