Binnenland

Nabestaande wil onafhankelijk onderzoek stroomuitval ziekenhuis

Nabestaande Kizzy Magdelijns (41) wil een onafhankelijk onderzoek naar het overlijden van twee patiënten van de longafdeling van ziekenhuis MUMC+ in Maastricht na het uitvallen van de stroom aldaar. Een van hen was haar 67-jarige oom die volgens Kizzy zaterdagmiddag is overleden als gevolg van zuurstoftekort gedurende vele uren.

ANP
3 May 2021 00:33

Haar oom heeft urenlang zonder zuurstof op een verpleegafdeling van het ziekenhuis in Maastricht gelegen, zegt ze. Daarbij zou geen alarm zijn geslagen.

Op die afdeling viel de stroom in de nacht van donderdag op vrijdag uit, en om 01.30 uur ontdekte de verpleging dat een andere patiënt, van 76 jaar, overleden was door zuurstofgebrek. Pas om 06.30 uur ontdekte de verpleging van de longafdeling volgens haar dat haar oom ademnood had, bij een saturatie (zuurstofgehalte in het bloed) van 20 procent. Hij heeft daarna twee dagen voor zijn leven gevochten, om uiteindelijk zaterdag om 16.00 uur te overlijden, aldus Magdelijns.

Zij beschuldigt het ziekenhuis van grove nalatigheid. „Voor mijn gevoel hebben ze hem vermoord”, laat ze weten aan het ANP.

Zij heeft gehoord dat de stroom was uitgevallen. Het noodaggregaat slaat dan aan, maar de stroom moet vervolgens handmatig weer worden aangezet bij de longpatiënten. Dat is wellicht niet gebeurd, vermoedt ze. „Ik ben ervan overtuigd dat die stroomstoring hem zijn leven kostte”, zegt Magdelijns. „Dit mag nooit meer iemand gebeuren.”

Zij wil opheldering van het ziekenhuis hoe het kan dat een longpatiënt zo lang zonder zuurstof zit zonder dat iemand dat merkt. „Als op de afdeling iemand om 01.30 uur sterft, waarom ben je dan pas om 06.30 uur bij de andere?”, wil ze weten. „Het ziekenhuis heeft niet adequaat gereageerd op de stroomuitval. Er is geen alarm afgegaan. Als dit in India zou zijn gebeurd, kan ik me daar iets bij voorstellen, maar in Nederland?”

Zij heeft de politie gebeld om aangifte te doen, maar die maakte er in eerste instantie een melding van. Zij wordt nog teruggebeld om te bezien of en hoe aangifte kan worden gedaan, zegt ze.

Een andere nabestaande hoorde in de nacht van de stroomuitval dat haar grootvader (69) was overleden. Zij kon er zondag nog niet veel over zeggen. Ze overlegt met haar familie hoe verder.

Het ziekenhuis kan op dit moment nog niet reageren op de uitlatingen van de nabestaanden, laat een woordvoerder weten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer