Binnenland

MIVD intensiveert onderzoek rechts-extremisme in krijgsmacht

Rechts-extremistische jongeren vinden het „aantrekkelijk” om bij de krijgsmacht te werken. De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) heeft daarom het onderzoek naar deze groep geïntensiveerd.

ANP
30 April 2021 10:03

Dat staat in het vrijdag gepubliceerde jaarverslag over 2020 van de dienst. Een dag eerder waarschuwde de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) ook al voor de opkomst van rechts-extremisten.

Een woordvoerder van Defensie wilde verder niets zeggen over de extra inzet van de MIVD. Twee jaar geleden meldde de dienst dat er geen aanwijzingen waren dat er rechts-extremistische netwerken binnen het militaire apparaat actief waren.

Vorig jaar werd in een elite-eenheid van de Duitse strijdkrachten nog een rechts-extremistisch netwerk ontdekt. De Duitse regering besloot daarop de elite-eenheid Kommando Spezialkräfte (KSK) ingrijpend te reorganiseren.

Daarnaast meldt de MIVD dat bedrijven en niet-militaire organisaties steeds vaker het doelwit zijn van digitale spionage. „Steeds meer bedrijven die hoogwaardige technologie of unieke kennis ontwikkelen, liggen onder vuur”, aldus de dienst.

Al jaren waarschuwt de MIVD voor spionage door landen als Rusland, China en Iran. Rusland vormt „nog steeds de grootste (militaire) dreiging voor de NAVO en de EU-lidstaten en daarmee voor de veiligheid van Nederland en Defensie”.

Als het misgaat met de digitale beveiliging maakt Rusland daar gebruik van. Toen er een lek bleek te zitten in de software van Citrix - dat door veel Nederlandse bedrijven, overheden en instellingen wordt gebruikt voor thuiswerken - werd dat misbruikt door de Russen om digitale aanvallen uit te voeren.

„Om de impact van dergelijke aanvallen te mitigeren heeft de MIVD de samenwerking met het Nationaal Cyber Security Center (NCSC) geïntensiveerd om bij te dragen aan de digitale weerbaarheid van de Nederlandse overheid”, aldus de inlichtingendienst.

Volgens de directeur van de MIVD, generaal-majoor Jan Swillens, moeten bedrijven en organisaties beter doordrongen raken van de digitale dreiging. „Het antwoord op de dreigingen voor Nederland moet een gezamenlijk antwoord zijn: van inlichtingen- en veiligheidsdiensten, overheid, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer