Economie

’Meer mensen aan het werk door belastingvoordeel’

Door extra fiscale voordeeltjes voor werkgevers en werknemers zouden veel meer mensen die nu thuis zitten, weer aan de slag kunnen. Zo zouden werkgevers en werknemers meer scholingskosten moeten kunnen aftrekken. Ook moeten werkende mensen al arbeidskorting kunnen krijgen als zij 70 procent van het minimumloon verdienen. Nu geldt die belastingkorting pas vanaf 100 procent van het wettelijk minimumloon.

ANP
2 April 2002 12:30Gewijzigd op 13 November 2020 23:29

Die aanbeveling deed de Raad voor Werk en Inkomen (RWI), het nieuwe adviesorgaan van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, dinsdag. Waar de Sociaal-Economische Raad (SER) zich vooral op de lange termijn richt, houdt de RWI zich bezig met praktisch en op de korte termijn gericht advies. Dinsdag presenteerde het nieuwe college van sociale partners en gemeenten zijn plannen voor de allereerste keer.

De RWI verwacht veel van ruimere belastingvoordelen voor onder meer scholing, om mensen met weinig scholing weer aan het werk te krijgen. De vraag naar hoger opgeleid personeel zal volgens de raad de komende jaren namelijk alleen maar toenemen. Een verdere verhoging van het opleidingsniveau van de beroepsbevolking is daarom belangrijk voor het behoud van economische groei en werkgelegenheid, zo meent het orgaan.

Met een hogere scholingsaftrek wil de RWI werkgevers stimuleren te investeren in de opleiding van potentiële werknemers. De thuiszitters krijgen op die manier meer kans aan de instroomeisen te voldoen. Als iemand zelf een opleiding volgt om betere papieren te krijgen, moet hij de kosten daarvan voor tweederde vergoed krijgen, vindt de RWI.

Alleen uitkeringsgerechtigden die een relevante opleiding volgen, moeten volgens de sociale partners en de gemeenten bovendien vrijgesteld worden van de sollicitatieplicht. Zo kunnen mensen niet langdurig werkloos worden doordat zij langdurig scholing volgen. De uitvoerders van de sociale zekerheid moeten op dit gebied strenger optreden en minder vaak gedogen dat mensen die daartoe wel verplicht zijn, geen werk zoeken.

De verhoging van de arbeidskorting komt vooral ten goede aan werkzoekenden die er het meest op achteruit gaan als zij gaan werken (de zogeheten armoedeval). Want werken moet volgens de RWI lonen voor de werkgever én de werknemer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer