IMF steunt Suriname met 570 miljoen euro
Na maandenlange intensieve onderhandelingen zijn Suriname en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) het eens geworden over een economisch hervormingsprogramma. Suriname kan de komende drie jaar rekenen op ruim 570 miljoen euro, heeft de voorlichtingsdienst van de Surinaamse regering donderdag bekendgemaakt.
De overeenkomst met het IMF maakt ook de weg vrij voor financiële steun van andere internationale organisaties zoals de Wereldbank, de Inter-American Development Bank en de Caribbean Development Bank. De hoogte van de steun van deze financiële organisaties ligt in totaal ook rond de 570 miljoen euro. De definitieve goedkeuring voor de steun kwam woensdagavond na de afronding van de technische onderhandelingen en een gesprek tussen het IMF en de Surinaamse president Chan Santokhi, aldus de Surinaamse regering.
Het economisch programma heeft als doel Surinamers met lage inkomens te beschermen. Daarnaast zijn het wegwerken van de vele schulden en het beheersen van de wisselkoers opdrachten voor de regering. Daarmee zou het mogelijk moeten zijn het door schulden geplaagde Suriname weer economisch op de rails te krijgen. Hoewel alle neuzen van de onderhandelaars dezelfde kant op staan, zal het bestuur van het IMF nog wel de finale goedkeuring moeten geven. In deze raad zitten vertegenwoordigers van alle landen die aangesloten zijn bij de financiële instelling.
In een verklaring van het IMF legt de organisatie uit dat de huidige Surinaamse regering na aantreden in mei 2020 te maken kreeg met torenhoge schuld, een hoge inflatie, nauwelijks internationale reserves en een groot begrotingstekort. Hier bovenop kwam nog eens de problematiek van de coronapandemie.
Suriname heeft verder met IMF afgesproken dat het land zal gaan werken aan versterking van de instituties die beleid moeten maken. Hierbij gaat het vooral om het moderniseren van het monetaire en fiscale beleid, maar ook het witwassen van geld en corruptie moeten worden aangepakt, aldus het IMF.