Amsterdams CU-raadslid Tjitske Kuiper: Stort je als christen in het stadsleven
Of het eenzaam opereren is als CU-raadslid in Amsterdam? Helemaal niet, zegt Tjitske Kuiper (58), die recent het stokje overnam van Don Ceder. „Stort je als christen in het stadsleven; heb mensen lief.”
Tjitske Kuiper schrok toen ze eens bij de fietsenstalling bij een Amsterdamse veerpont een „tierende en vloekende” vrouw ontmoette. Die spuwde haar gal over het feit dat een andere Amsterdammer zijn fiets aan de hare had vastgeklonken, waardoor ze haar rijwiel niet kon gebruiken.
Kuiper bood uitkomst en leende haar fiets aan de verontwaardigde vrouw. „Ze keek me met open mond aan. Ik vroeg haar bij terugkomst mijn fiets op slot te zetten en het sleuteltje in de fietstas te stoppen. Toen ik later die dag terugkwam, stond mijn fiets keurig op zijn plek. In de fietstas vond ik behalve het sleuteltje ook een lief briefje van de vrouw.”
Wat Kuiper duidelijk wil maken: help als christen je medemens, ook als die loopt te vloeken. „Wees niet krampachtig, heb mensen lief.”
Recent nam Kuiper de enige zetel van de ChristenUnie in de Amsterdamse gemeenteraad in. Ze volgt Don Ceder op; hij werd Kamerlid voor de CU. Van 2018 tot 2020 was Kuiper al schaduw-raadslid.
Ze woont ruim tien jaar in Amsterdam-Noord. Samen met haar man Roel Kuiper, voormalig CU-senator, runt ze een huis voor christelijke studenten.
Waar zet u zich als raadslid vooral voor in?
„In de lijn van Ceder blijf ik aandacht vragen voor mensen die een steun in de rug nodig hebben. Zoals daklozen, mensen in de schuldhulpverlening of burgers die niet aan een woning kunnen komen, slachtoffers van prostitutie en mensenhandel. Schrijnend is het lot van zo’n 15.000 tot 20.000 ongedocumenteerden. Die mensen zonder verblijfspapieren wonen hier vaak al jaren. Vaak gaat het om Brazilianen die zich voor een schamel loon een slag in de rondte werken als schoonmaker. Tientallen wonen in garageboxen.
Een speerpunt voor ons is ook zorg voor de schepping. We willen meer volkstuinen en bescherming van parken en natuur. We keren ons tegen de bouwwoede. Al zijn er meer woningen nodig. Een lastige opgave.”
Voelt u zich als christelijk raadslid eenzaam in een van de meest liberale steden ter wereld?
„Helemaal niet. Amsterdam kent 180 nationaliteiten. Niemand vindt het raar dat ik als christen leef, het past in het diverse beeld van de stad. Bedenk dat op driehonderd adressen een kerkgenootschap is gevestigd, al is dat niet altijd een gebouw met een toren.”
In september 2020 ontstond er een rel over de charismatische en orthodoxe Hillsongkerk. Die zou homo’s willen genezen, hetgeen de kerk ontkende. CDA en CU waren verbolgen dat burgemeester Halsema de verhuurder van het pand aan de kerk op het matje wilde roepen.
Moet je concluderen dat het gemeentebestuur niet al te welwillend staat tegenover orthodoxe geloofsgemeenschappen?
„De ChristenUnie is extra oplettend als het gaat om de positie van kerken. Toch wil ik niet bij voorbaat in de verdediging schieten. Ik wil vooral laten zien wat voor positieve rol kerken in de samenleving kunnen spelen. Van een antireligieuze stemming in het gemeentebestuur merk ik niet veel, ik ontmoet diverse fijne bestuurders.
Wel merk ik sterk dat Amsterdammers een negatief beeld hebben van het christendom. Ik hoor schrijnende verhalen. „Die christenen staan gelijk klaar met hun moraliserende verhalen en ze willen geld van je. Maar als je in nood zit, laat de kerk het afweten.” Het is nodig dat meer christenen zich in de stad vestigen. Hoe kunnen Amsterdammers anders God leren kennen?”
In 2010 was ophef over mindering van subsidie aan Youth for Christ. Is er koudwatervrees bij de gemeente jegens subsidie aan christelijke hulporganisaties?
„Los van de kwestie rond Youth for Christ zeg ik dat het gemeentebestuur er recht op heeft om te weten hoe een hulporganisatie subsidiegeld besteedt. Als evangelisatie een van je doelen is, snap ik dat de gemeente daar niet aan wil bijdragen. Wees als christelijke hulporganisatie open en eerlijk. En bekostig evangelisatieactiviteiten zelf. Christenen hebben geld genoeg.”
U was vroeger CU-raadslid in Barneveld. Groot verschil met Amsterdam?
„In beide gevallen wil ik het goede zoeken voor mensen. De vraagstukken zijn verschillend. Van mijn raadswerk in Barneveld herinner ik me vooral de mkz-crisis. In Amsterdam ben ik bijvoorbeeld bezig met kwesties rond wapenbezit en luchtkwaliteit.”
De CU in Barneveld is rechts en de CU in Amsterdam links?
„Ik denk niet in die termen. Als opkomen voor een menswaardig bestaan voor iedereen links is, dan ben ik dat graag. Op handhaving ben ik rechts. Samen met de PvdA heb ik gepleit voor een lachgasverbod, vooruitlopend op een landelijke regelgeving. Lachgasgebruikers scheuren met hun auto door straten waar kinderen spelen.” Lachend: „Die lui hangen half lijp uit hun auto’s”, zei ik met een Amsterdams accent in de raad. Zo zou ik me in Barneveld niet uitdrukken.”
Met Paula Schot als boegbeeld deed de SGP in 2018 mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam. De SGP behaalde bij lange na geen zetel.
Hoe kijkt u op de deelname van de SGP aan de gemeenteraadsverkiezingen terug?
„Iedereen staat in zijn recht om mee te doen. Toch heb ik die stap van de SGP als onsympathiek en onaangenaam ervaren. Wij moesten veel moeite doen om een zetel binnen te halen en kregen toen vanuit christelijke kring concurrentie.”
De SGP zei samen met CU dan wel CDA op te willen trekken.
„Wij proberen op eigen kracht zetels te halen. Dat is logisch. Je hebt als ChristenUnie je eigen profiel. Die lijn kiezen we ook in 2022.”
Kuiper zegt niet van plan te zijn om lijsttrekker voor de Amsterdamse CU te worden bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. „Ik wil de nieuwe generatie een kans geven.”
De CU bemachtigde in 2018 met de hakken over de sloot een raadszetel in Amsterdam, voor het eerst in de geschiedenis. Don Ceder, zoon van een Surinaamse vader en een Ghanese moeder, is geworteld in Amsterdam-Zuidoost en haalde binnen christelijke migrantengemeenschappen de nodige stemmen binnen.
Bestaat de kans dat de CU met Ceders vertrek de stemmen van christenmigranten mis gaat lopen?
„Ja. Ik sta zelf op grotere afstand van die migrantengemeenschappen. Mensen zien me als een witte mevrouw. We willen onze fractiemedewerker Efraïm Hart bij de verkiezingscampagne inzetten. Hij is een donkere man en wekt vertrouwen in Amsterdam-Zuidoost.”