Kist met Arafats lichaam donderdag naar Caïro
De kist met het lichaam van de overleden Palestijnse leider Yasser Arafat wordt donderdagmiddag overgevlogen van Parijs naar de Egyptische hoofdstad Caïro. Dat is in Palestijnse kringen in Parijs vernomen.
Volgens de zegslieden zal de Franse premier Jean–Pierre Raffarin een officiële ceremonie leiden op het militaire vliegveld Villacoublay.
De 75–jarige Arafat overleed donderdagochtend in een militair ziekenhuis nabij Parijs, waar hij bijna twee weken geleden werd opgenomen.
In Caïro wordt vrijdagochtend rond 10.00 uur (Nederlandse tijd) een militaire uitvaartplechtigheid gehouden in een moskee nabij het vliegveld, aldus het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken.
Diezelfde dag wordt Arafat volgens een oud–medewerker overgebracht naar de stad Ramallah op de Westelijke Jordaanoever. Daar wordt hij naar verwachting zaterdag begraven bij zijn hoofdkwartier. Een hoge Palestijnse geestelijke zei dat Arafat in een verplaatsbare betonnen kist wordt begraven, zodat hij later eventueel in Jeruzalem kan worden herbegraven. Arafat wilde in Oost–Jeruzaelm begraven worden op de Tempelberg, maar Israël wil dat niet.
Volgens de islamitische traditie moet iemand die is overleden binnen 24 uur worden begraven, na gebedsdiensten en plechtigheden.
De condoleanceplechtigheid kan daarna worden gehouden, nog op dezelfde dag of later.
Palestijnse functionarissen zijn naar Caïro vertrokken om voorbereidingen te treffen voor de uitvaartdienst. Volgens de officiële biografen is Arafat in Caïro geboren, hoewel hij zelf volhield in Jeruzalem geboren te zijn. Palestijnse functionarissen zeggen dat voor Caïro is gekozen om alle Arabische regeringsleiders in de gelegenheid te stellen aanwezig te zijn. In Ramallah zou dit onmogelijk zijn, omdat de Westelijke Jordaanoever grotendeels bezet is door Israëlische troepen.
De Franse president Chirac ging naar het ziekenhuis om Arafat de laatste eer te bewijzen. Chirac had Arafat persoonlijk toestemming gegeven om voor medische behandeling naar Parijs te gaan.
Voor het ziekenhuis waar Arafat overleed, verzamelden rouwende aanhangers zich donderdagochtend. Ze brandden kaarsen en legden er bloemen. „We zijn niet verslagen. Het Palestijnse volk heeft veel helden voortgebracht en zal andere voortbrengen die net zo groot zijn", aldus een sympathisant.