Consument

Turkse broodjes in twee varianten: kruidige rund-aardappel of witte kaas-peterselie

Het is maar voor één keer, sprak ik mezelf vorig jaar rond deze tijd moed in. Want Koningsdag missen, dat was echt wel balen. Ik ben niet zo van de grote feesten, maar voor dit dagje maak ik graag een uitzondering. Speuren naar mooie spullen en tussendoor je laten verrassen door wat er aan etenswaar wordt aangeboden – een heerlijke combinatie.

marielle@rd.nl
24 April 2021 15:17
Zachte Turkse broodjes met twee vullingen. beeld RD
Zachte Turkse broodjes met twee vullingen. beeld RD

Ik herinner me een supergoede (en peperdure) portie saté die we in het aan het centrum grenzende park scoorden. Maar een gescheurde, soms nog halfgare pannenkoek van een of ander kraampje kan op zo’n dag bijna net zo lekker smaken.

Dit jaar zal de reuring in de stad beperkt zijn. Een wandeling of fietstocht met onderweg een picknick is dus een beter idee. Ik hoop op wat opgepopte (of gepop-upte?) eettentjes hier en daar, maar wie het zekere voor het onzekere wil nemen, neemt gewoon een goedgevulde picknickmand mee. Ook handig voor andere uitstapjes die in het zomerseizoen vast nog zullen volgen.

Picknicken kan natuurlijk met duizend gerechten, van bolletjes kaas tot wraps en muffins. Maar waarom niet eens wat avontuurlijker? Deze broodjes, waarbij de vulling is meegebakken, zijn ideaal om mee te nemen. Het deeg is zo klaar. De vulling met kaas ook. De andere vergt iets meer tijd.

Turkse broodjes

Ingrediënten (voor 12 + 12 broodjes)

500 g bloem, blokje verse gist (42 g), 250 ml melk, 125 ml zonnebloemolie, 1 groot ei (gesplitst), 2 tl suiker, 8 g zout, zwart sesamzaad of nigellazaad.

Vulling 1: 500 g kruimige aardappels, 100 g rundergehakt, 1 flinke ui, 1 flinke tl tomatenpuree, 2 flinke tl (zoete) peperpuree (biber salçasi, Turkse winkel of goed gesorteerde supermarkt – of een extra tl tomatenpuree en wat chilipeper toevoegen).

Vulling 2: 200 g Turkse kaas (beyaz peynir, Turkse winkel) of feta, handje platte peterselie, pul biber/chilipeper.

Bereiding

1. Begin met vulling. Schil de aardappels en kook ze in 10 à 15 minuten bijna gaar. Laat afkoelen en snijd in blokjes. Snipper de ui grof. Doe een laag zonnebloemolie in een pan (dat kan in de omgespoelde aardappelpan). Bak de uien op lage temperatuur glazig. Doe het gehakt erbij, bak net gaar. Voeg tomaten- en peperpuree toe, bak kort. Breng op smaak met zout en peper. Haal van het vuur.

2. Verwarm voor het deeg de melk tot lauwwarm. Voeg de suiker toe, verkruimel de gist erboven. Laat staan tot je bubbels ziet. Doe in een grote kom, voeg olie, eiwit en meel toe. Meng en doe het zout erbij. Kneed met een deeghaak of met de hand in 5 tot 7 minuten tot een soepel deeg. Dek af met een doek en laat rusten.

Verkruimel voor vulling 2 de kaas en hak de peterselie fijn. Meng met de pul biber of chilipeper. Verwarm de oven op 180 graden. Verdeel het deeg in drie bollen. Rol elke bal uit tot een grote ronde lap en snijd die in 8 ‘taartpunten’. Leg op de brede kant van de driehoek een schepje vulling en vouw het deeg als een croissant om de vulling heen. Je kunt in vorm variëren door iets anders te vouwen.

3. Bestrijk de broodjes met eigeel en bestrooi met sesam- of nigellazaad. 4. Bak ze in ongeveer 20 minuten gaar. Eet ze warm, lauw of koud, bijvoorbeeld met een salade van tomaat, komkommer en zwarte olijf.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer