„Journalisten nodig die vanuit nieuwsgierige houding over religie schrijven”
Religie moet een vast onderdeel zijn van de opleiding voor journalisten. Ze moeten hun religieuze geletterdheid verbeteren en stereotypen vermijden, vindt een groep Britse parlementariërs.
Het pleidooi van de All-Party Parliamentary Group, een Britse organisatie die zich inzet voor vrijheid van religie en geloof, staat in het deze week verschenen rapport ”Leren luisteren”. De oproep is ook voor Nederland relevant, zegt dr. Wim Dekker. De lector aan de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) sprak vorige week vrijdag op een symposium van de EO en de CHE over de kloof tussen kerkgangers en seculieren.
„In Nederland leefde lange tijd het idee dat de secularisatie zo hard ging dat het een kwestie van tijd was dat religie verdwenen zou zijn”, zegt Dekker. „Dat beeld veranderde in 2006. De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid bracht toen een imposant godsdienstsociologisch rapport uit. Daaruit bleek dat mensen minder geloven binnen de kerk, maar dat dit niet wil zeggen dat ze minder religieus zijn. We realiseren ons nu dat religie blijft, ook als de kerken kleiner worden.”
Voor journalisten betekent dit, zegt Dekker, dat ze kennis moeten hebben van kerk en godsdienst. Aandacht daarvoor in opleidingen journalistiek juicht hij toe. „We hebben journalisten nodig die vanuit een nieuwsgierige houding over religie schrijven: Wat gelooft u en hoe beïnvloedt dat uw denken? Die openheid zie ik onder jongere journalisten.”
Dekker is positief over ontwikkelingen die hij in de media waarneemt. „In het verleden werd er vaak neerbuigend gesproken en geschreven over kerk en religie. Kerken werden als achterhaald beschouwd. Ik heb het idee dat dit de laatste jaren minder is geworden.”
De lector vindt het van belang dat journalisten kennis van religie hebben. „Je moet weten wat het verschil is tussen rooms-katholiek en protestant. En als het over de islam gaat, moet je de betekenis van de religieuze feesten kennen. Bovendien is het belangrijk dat je over religie dúrft te praten. Ik kom weleens interviews tegen waarin iemand zegt: Dat geloof ik. Vervolgens gaat de journalist verder met een ander onderwerp in plaats van daarop door te vragen.”
Het vrijdag gehouden symposium ”Vreemd in eigen land” wilde allereerst christenen aanmoedigen zich te laten bevragen op wat ze geloven, zegt Dekker. „Tegelijk ging er een stevig appel vanuit naar niet-christelijke media en de samenleving als geheel: je kunt het reformatorische levenspatroon vreemd vinden, maar het is er wel. Benader deze minderheid niet veroordelend of stigmatiserend, maar vanuit nieuwsgierigheid. Waarom doe je zo, wat geloof je nou en wat betekent dat voor je?”