Economisch herstel eurozone zet verder door in april
De economische bedrijvigheid in de eurozone is in april verder aangetrokken naar het hoogste niveau in negen maanden. De industrie liet zelfs een recordgroei zien, maar ook in de dienstensector, met bijvoorbeeld horeca, detailhandel en toerisme, is deze maand sinds lange tijd weer sprake van lichte groei. Dat komt naar voren uit voorlopige cijfers van de Britse marktonderzoeker Markit.
De samengestelde inkoopmanagersindex van industrie en diensten, die de economische activiteit in het eurogebied weerspiegelt, noteert voor april een stand van 53,7 tegen 53,2 in maart. Een stand van 50 of meer wijst op groei, daaronder op krimp. Volgens Markit was in de industrie van het eurogebied de sterkste groei van de bedrijvigheid sinds het begin van de metingen in 1997, met een stand van 63,3. Door investeringen in bijvoorbeeld nieuwe apparatuur worden de orders in de industrie aangejaagd. Ook neemt de werkgelegenheid er flink toe. Wel heeft de industrie te maken met toeleveringsproblemen, waaronder bij chips.
In de dienstensector werd een indexstand gemeten van 50,3 tegen 49,6 in maart, wat dus duidt op groei. Daarmee is voor het eerst sinds augustus sprake van een positief niveau. Ondernemers in de dienstensector kijken met meer vertrouwen naar de toekomst, onder meer dankzij de vaccinaties tegen het coronavirus.
„De economie van de eurozone laat bemoedigende kracht zien. Hoewel de dienstensector nog steeds geraakt wordt door de lockdownmaatregelen, is er wel groei nu bedrijven leren leven met het virus en voorbereidingen worden getroffen voor betere tijden. De industrie blijft ondertussen booming”, zegt Markit-hoofdeconoom Chris Williamson.
Ook in het Verenigd Koninkrijk trekt de economische activiteit flink aan, geholpen door de versoepeling van de lockdownmaatregelen, met onder meer heropening van de horeca. De Britse graadmeter steeg deze maand naar het hoogste niveau sinds november 2013, aldus Markit. Zowel in de dienstensector als in de industrie van Groot-Brittannië is er groei.
ING-econoom Bert Colijn schrijft in een reactie dat de economie van de eurozone in het eerste kwartaal waarschijnlijk wel is gekrompen door de lockdowns, maar dat voor het tweede kwartaal een sterke opleving wordt verwacht.