Kerk van Engeland zweeg over racisme
De Kerk van Engeland heeft een racistisch incident uit 2019 in de doofpot gestopt. Een geestelijke die er intern over klaagde, moest beloven er het zwijgen toe te doen en zou daar geld voor hebben ontvangen.
Dat zei dr. Elizabeth Henry, die vorig jaar haar functie als adviseur van de kerk neerlegde, maandag in het BBC-programma ”Is the Church Racist?”
In de Britste krant The Guardian sprak Henry van een „echt schokkend” incident in 2019 rond een „jonge zwarte man” die een foto van een banaan ontving met zijn hoofd erop afgebeeld. Daaronder stond: Banana Man. „Dat is een zeer beledigend en diepracistisch beeld”, aldus Henry.
De man zou met foto naar de personeelsafdeling zijn gegaan en een klacht hebben ingediend. De afdeling zou daarop hebben aangegeven dat de foto niet racistisch was. De persoon zou een kleine financiële vergoeding hebben ontvangen en zijn gedwongen „een geheimhoudingsverklaring te ondertekenen.”
Het is niet voor het eerst dat de vinger wordt gelegd bij racisme in de Kerk van Engeland. Vorig jaar zei ds. Arun Arora, lid van de antiracisme-taakgroep en vicaris van de Sint-Niklaaskerk in Durham, in een interview dat hem werd verteld dat hij geen baan zou vinden als hij zou klagen over racisme in de kerk.
De in Brazilië geboren Peterson Feita zou van een leidinggevende te horen hebben gekregen dat zijn Engels niet goed was en dat de leidinggevende niet van diens preken hield. Ook zou Feita te Braziliaans zijn in zijn ogen.
Feite zegt in The Guardian dat hij herhaaldelijk bij de staf van het bisdom Londen heeft geklaagd over het racisme en de pesterijen die hij „gedurende zeven jaar heeft meegemaakt.” Ook zou hij te horen hebben gekregen dat hij nergens een baan zou krijgen wanneer hij racisme aan de kaak zou stellen.
Donderdag publiceert de Kerk van Engeland volgens The Guardian een rapport van een interne antiracismetaakgroep die vorig jaar is opgericht door de aartsbisschoppen van Canterbury en York. Verwacht wordt dat deze aanbevelingen doet over hoe de kerk racisme moet aanpakken binnen haar parochies, bisdommen en overkoepelende organen.