Buitenland

Biden pleit voor verdere actie na veroordeling agent in zaak-Floyd

Een jury in de Amerikaanse stad Minneapolis heeft de witte politieman Derek Chauvin schuldig bevonden aan de dood van de zwarte George Floyd, mei vorig jaar. President Joe Biden noemde de uitspraak „niet genoeg.” Hij wil een wet lanceren om het hele Amerikaanse politieapparaat te hervormen.

21 April 2021 11:24
Vreugde in Atlanta, Georgia, na de veroordeling van agent Derek Chauvin, dinsdag. beeld AFP, Elijah Nouvelage
Vreugde in Atlanta, Georgia, na de veroordeling van agent Derek Chauvin, dinsdag. beeld AFP, Elijah Nouvelage

Tien uur hadden de twaalf juryleden nodig om unaniem tot de conclusie te komen dat Chauvin schuldig is aan alle drie aanklachten die tegen hem waren ingebracht: doodslag, zware mishandeling met de dood tot gevolg en dood door schuld.

Bij de arrestatie van George Floyd hield Chauvin ruim negen minuten zijn knie op de nek van de Afro-Amerikaan. Gevolg was dat Floyd door verstikking stierf. Een omstander filmde de gewelddadige arrestatie. Die beelden gingen over heel de wereld en leidden tot heftige protesten. Over acht weken zal de rechter de strafmaat bepalen. Voor het zwaarste misdrijf alleen al kan Chauvin maximaal veertig jaar krijgen.

Chauvin hoorde het vonnis onbewogen aan. Tot dat moment was hij op borgtocht vrij, maar direct nadat de rechter de conclusie van de jury had voorgelezen, werd de voormalige politieagent geboeid weggeleid.

Het oordeel van de jury werd in heel Amerika in spanning afgewacht. Na het bekend worden van de uitspraak gingen mensen in Minneapolis juichend de straat op en vielen elkaar in de armen. In de buurt van de rechtbank werden klokken geluid. Ook in andere Amerikaanse steden vierden mensen op straat feest.

Betrokkenheid Biden

Woordvoerders van de zwarte burgerrechtenbeweging reageerden opgelucht. „Dit kan het begin zijn van herstel van het vertrouwen in een functionerend rechtstelsel,” zei mensenrechtenadvocaat Martin Luther King III. De oudste zoon van burgerrechtenactivist Martin Luther King benadrukte verder dat met dit vonnis de problemen niet zijn opgelost. „We moeten permanent op een vredige en geweldloze manier op het slagveld blijven en eisen stellen. Een zaak, een veroordeling, betekent niet het einde van het stelselmatige racisme in ons land.”

President Joe Biden belde na afloop van de zitting direct met de familie van George Floyd. Een video van het telefoongesprek verscheen op Twitter. De president zei „opgelucht” te zijn door het vonnis en dat er „gerechtigheid” was geschied. Biden had de familie maandag ook al gebeld om ze sterkte te wensen. In een toespraak kort daarop noemde de president de uitspraak een grote stap voorwaarts in de strijd tegen racisme. „Maar het is niet genoeg.”

De president had zich maandag vóór de uitspraak van de jury ook al uitgelaten over het proces. Hij zei toen het bewijs in de zaak overweldigend te vinden en te bidden voor het juiste vonnis. Het is zeer ongebruikelijk dat een president of politicus zich op zo’n moment laat horen omdat dit kan lijken op beïnvloeding van het oordeel. Biden achtte het echter verantwoord omdat de jury zich op dat moment al in volledige afzondering bevond om conclusies te trekken. De woordvoerder van de president, Jen Psaki, zei: „Ik geloof niet dat hij het ziet als een poging het vonnis te beïnvloeden. Hij bracht over wat veel mensen in het hele land voelen, medeleven met de familie.”

Wet-Floyd

Tijdens een persconferentie riepen Biden en vicepresident Kamala Harris het Congres op om een speciale wet aan te nemen om het Amerikaanse politieapparaat te hervormen. Deze wet moet de naam van Floyd gaan dragen.

In de VS is geregeld kritiek op het politieoptreden jegens zwarte burgers. Sinds 2005 zijn er in Amerika bijna 14.000 incidenten geweest waarbij politieagenten iemand hebben doodgeschoten. Van de slachtoffers was 40 procent Afro-Amerikaans, terwijl hun aandeel in de bevolking slechts 13 procent is. Ruim 1 procent van de agenten werd aangeklaagd voor doodslag of dood door schuld, zo blijkt uit cijfers van de Bowling Green State University van Ohio.

Van de 140 agenten die voor de rechter moesten verschijnen, werden er slechts 44 veroordeeld, meestal voor een minder ernstig delict dan dood door schuld of doodslag. Vaak waren jury’s van oordeel dat een agent een goede reden had om zich bedreigd te voelen door de verdachte, ook als die achteraf ongewapend bleek te zijn.

In de zaak tegen Derek Chauvin probeerde de verdediging aanvankelijk de actie tegen Floyd uit te leggen als „gebruikelijk en beheerst gebruik van geweld.” Hooggeplaatste politiefunctionarissen, zoals de politiecommissaris van Minneapolis, verklaarden echter tijdens het proces dat Chauvin buitensporig geweld had gebruikt en daarmee buiten zijn boekje was gegaan.

Ook tegen de drie collega’s van Chauvin die bij de arrestatie betrokken waren, zijn aanklachten ingediend. Hun zaak wordt naar verwachting in augustus behandeld.

Demonstranten eisten na de uitspraak in de zaak-Floyd eveneens gerechtigheid in andere zaken. „Nu we rechtvaardigheid hebben gekregen voor George Floyd, is Daunte Wright aan de beurt”, zei een demonstrant. Die verwees naar de 20-jarige zwarte man die vorige week is doodgeschoten in Brooklyn Center.

Meer over
Racisme

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer