Jury buigt zich over schuldvraag in proces George Floyd
In het proces rond de spraakmakende dood van de zwarte Amerikaan George Floyd is de jury aan de beurt. De juryleden hebben zich afgezonderd om zich te buigen over de vraag of de witte ex-agent Derek Chauvin schuldig is aan het overlijden van Floyd tijdens diens arrestatie vorig jaar in Minneapolis.
Het is nog onduidelijk wanneer de jury van twaalf burgers tot een besluit komt over de drie aanklachten tegen de 45-jarige Chauvin. Bij een veroordeling kan de ontslagen agent een celstraf van tientallen jaren krijgen.
De openbaar aanklager verklaarde in zijn slotpleidooi dat Floyd „met zijn allerlaatste adem om hulp vroeg” en dat hij voor niemand een bedreiging vormde. „George Floyd smeekte totdat hij niets meer kon zeggen”, zei hij tegen de jury. „Het enige dat nodig was, was een beetje compassie. Dat werd die dag niet getoond.”
De advocaat van Chauvin kwam maandag als laatste aan het woord en vroeg om vrijspraak. Hij omschreef zijn cliënt als een „redelijke politieagent” toen hij te maken kreeg met een „grote” man als Floyd, die niet meewerkte aan zijn arrestatie toen Chauvin als back-up ter plaatse kwam.
Chauvin, die negentien jaar agent was, maakte geen gebruik van zijn recht om in de rechtbank een verklaring af te leggen. In de rechtbank van Minneapolis kwamen de afgelopen weken meer dan veertig getuigen aan het woord. Er werden onder meer tegenstrijdige verklaringen afgelegd over de doodsoorzaak van Floyd. De aanklagers zeiden dat Chauvin te ver ging bij de aanhouding, terwijl de verdediging wees naar de hartklachten en het drugsgebruik van de arrestant. Ook werden de uitlaatgassen van een auto die bij Floyd stond erbij gehaald.
Floyd werd opgepakt omdat hij in een supermarkt met een vals bankbiljet van 20 dollar sigaretten zou hebben betaald. Chauvin drukte tijdens de aanhouding ruim 9 minuten zijn knie op de nek van Floyd. De beelden waarop de 46-jarige in handboeien op de grond in bedwang wordt gehouden en meermaals zegt niet te kunnen ademen, gingen de wereld over.
Zijn dood leidde tot grote onrust in en buiten de Verenigde Staten. Floyd werd het gezicht van de zogenoemde Black Lives Matter-protesten tegen racisme, net als andere zwarte Amerikanen die door politiegeweld stierven. In meerdere Amerikaanse steden eindigden protesten meermaals in plunderingen en rellen. Om dergelijke gebeurtenissen rondom het Floyd-proces te voorkomen, zijn in Minneapolis duizenden extra militairen en leden van andere veiligheidsdiensten gestationeerd.