Binnenland

Nabestaanden Bas van Wijk: hij kon niet tegen onrecht

De nabestaanden van de in augustus doodgeschoten Bas van Wijk missen hem nog iedere dag en vinden zijn dood moeilijk te begrijpen. „Het verlies van Bas hakt er ongelooflijk bij ons in”, zei zijn vader maandag in de rechtbank in Amsterdam. Ook de broer en zus van Bas maakten gebruik van hun spreekrecht tijdens de strafzaak tegen de 21-jarige verdachte Samir El Y.

ANP
19 April 2021 13:56Gewijzigd op 19 April 2021 15:13

De dood van Bas van Wijk heeft de levens van zijn familie „verschrikkelijk overhoop gehaald”, zei zijn vader. „Het ongeloof dat hij er niet meer is wordt alleen maar groter”.

Bas van Wijk werd op 8 augustus vorig jaar doodgeschoten op een strandje bij de Nieuwe Meer in Amsterdam. Volgens het OM wilde Van Wijk op de zomerse stranddag voorkomen dat een horloge van een van zijn vrienden werd gestolen. Bas was iemand die niet tegen onrecht kon, memoreerde zijn vader. „Bas wilde altijd goed doen, was lief voor de medemens en kwam op tegen onrecht. Hij is op een weerzinwekkende manier van ons afgenomen.”

„Bas was altijd bezig met het welzijn van andere mensen. Dat heeft hem het leven gekost”, zei zijn broer. „Bas stond voor iemand die hij amper kende. Ik ben zo boos dat dit is gebeurd, hij had nog zoveel kunnen betekenen voor andere mensen.”

Het zusje van Bas sprak over hun nauwe familieband. „Het overlijden van Bas laat een onbeschrijfelijk groot verlies achter”, zei ze. Ze memoreerde dat haar broer vorige maand 25 jaar zou worden. Op deze dag herdacht de familie hem bij het recreatiepark bij de herdenkingsplaquette met daarop de tekst: ‘Hier stond onze held op tegen zinloos geweld’.

De verdachte hoefde op de slachtofferverklaringen niet te reageren. „Ik kan het verdriet niet wegnemen”, zei hij bij aanvang van de zitting al. Volgens zijn advocaat heeft hij de slachtofferverklaringen „als intens ervaren”.

De psychiater en psycholoog adviseren de rechtbank de verdachte tbs met dwangverpleging op te leggen. Een lichtere vorm van tbs zou niet afdoende zijn, omdat het de verdachte ontbreekt aan ziekte-inzicht. Zelf zei El Y. maandag: „Ik zie nu in dat ik hulp kan gebruiken”, al ziet hij tbs niet zitten.

De rechtbank heeft twee dagen uitgetrokken voor het strafproces. De eerste zittingsdag zal eindigen met het requisitoir van de officier van justitie met daarin de strafeis. Donderdag begint de tweede zittingsdag met het pleidooi van advocaat Veerle Hammerstein.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer