Defensie onderzoekt afstoten van 40 procent van zijn vastgoed
Defensie overweegt flink te gaan snijden in zijn vastgoed, zoals kazernes en grond. Het ministerie onderzoekt wat de gevolgen zijn als 35 tot 40 procent van zijn vastgoed wordt afgestoten.
Het ministerie heeft een groot vastgoedprobleem. Het bezit te veel gebouwen waarvan er ook nog eens honderden met achterstallig onderhoud. kampen De meest acute problemen zijn de afgelopen tijd aangepakt.
Eind vorig jaar is Defensie begonnen met „het verkennen van een transformatieplan voor een vastgoedportefeuille”. Het uitgangspunt daarvan is een reductie met 35 tot 40 procent van de huidige vastgoedportefeuille. Dat staat in een vrijdag gepubliceerd rapport van het Interdepartementaal Beleidsonderzoek. Daarin staat trouwens ook dat Defensie zijn problemen met het vastgoed kan oplossen als het departement een dergelijk percentage van het vastgoed afstoot.
Het evenwicht tussen budget en vastgoed is bij Defensie zoek, aldus het rapport van de overheidsdienst. Dat kan weer in balans komen door er meer geld in te pompen, vastgoed af te stoten of de normen bij te stellen.
Defensie bezit bijna 10.000 gebouwen verspreid over 395 locaties met een gezamenlijk oppervlak van ruim 35.000 hectare. Meer dan de helft van de panden is ouder dan veertig jaar. Veel zijn aan het einde van hun levensduur. Er wordt al veel geld uitgetrokken voor renovatie, onderhoud en nieuwbouw. En dat wordt steeds meer en dreigt ten koste te gaan van andere zaken zoals investeringen in munitie, personeel en materieel.
„We bevinden ons in een vicieuze cirkel: het vastgoed is slecht onderhouden, maar er is onvoldoende budget om het achterstallig onderhoud aan te pakken”, aldus staatssecretaris Barbara Visser. „Daardoor lopen de achterstanden nog meer op en is er nog meer geld nodig. En dan heb ik het geeneens over de noodzakelijke verduurzaming en vernieuwing van het vastgoed. Deze vicieuze cirkel moet doorbroken worden.”