Uniper sleept Staat voor de rechter om sluiting kolencentrales
Het Duitse energiebedrijf Uniper sleept de Nederlandse staat voor de rechter wegens de gedwongen sluiting van kolencentrales. Dat meldt demissionair minister Bas van ’t Wout van Economische Zaken en Klimaat aan de Tweede Kamer. Uniper vraagt om een financiële compensatie maar het kabinet vindt dat het niet aansprakelijk is voor vermeende schade.
Uniper is de uitbater van de kolencentrale op de Maasvlakte bij Rotterdam. Het bedrijf stapt naar de Hoge Raad maar is volgens Van ’t Wout ook van plan aan te kloppen bij ICSID, een instantie van de Wereldbank die internationale juridische geschillen beslecht. Dat deed eerder ook RWE. Het energiebedrijf noemde de sluiting van zijn centrale in de Eemshaven zonder directe compensatie onacceptabel.
Hoewel Uniper zich beroept op internationale afspraken denkt Van ’t Wout dat Nederland niet verplicht is compensatie te betalen. De bewindsman benadrukt „dat de Wet verbod op kolen bij elektriciteitsproductie zorgvuldig tot stand is gekomen en het resultaat is van gedegen democratische besluitvorming, waarbij alle belangen zorgvuldig zijn afgewogen. Bij de totstandkoming van de Wet verbod op kolen is rekening gehouden met relevante bepalingen uit internationaal en Europees recht”.
Ook was het te verwachten dat het kabinet een maatregel als het kolenverbod zou nemen. Dat Uniper zegt te willen meehelpen aan de CO2-reductie die het kabinet ambieert, kan op steun van het kabinet rekenen. „De vraag welke alternatieve businesscase Uniper voor zich ziet ná 2030 staat echter los van de procedures en de vraag of de Wet verbod op kolen rechtmatig is”, aldus Van ’t Wout.
Volgens milieuorganisatie Greenpeace is de gang naar de rechter van Uniper „de wereld op zijn kop”. Faize Oulahsen, hoofd Klimaat en Energie, vindt dat „deze kolenboer juist een schadevergoeding aan de Nederlandse samenleving” zou moeten betalen voor de schade van de kolencentrale aan het klimaat. „Kolen stoken is iets van de vorige eeuw. Dat wist Uniper al toen het deze centrale bouwde. Als je toen met oogkleppen de klimaatcrisis negeerde, moet je nu als bedrijf verantwoordelijkheid dragen voor die keuze.”