Binnenland

‘Andere rechter moet schadevergoeding nabestaanden MH17 bekijken’

De behandeling van verzoeken tot schadevergoeding hoort niet thuis in het strafproces over het neerhalen van vlucht MH17. Dat vinden de advocaten van verdachte Oleg Poelatov. Hij is de enige van de vier verdachten die zich in dit omvangrijke proces laat bijstaan door advocaten. Poelatov ontkent iedere betrokkenheid bij de vliegramp.

ANP
15 April 2021 13:30Gewijzigd op 15 April 2021 16:21

Het indienen van schadevergoedingen door nabestaanden is een onderdeel van strafzaken. Maar omdat het in dit proces om mogelijk zelfs honderden claims gaat, die over diverse landen kunnen lopen - de zaak speelt in een Nederlandse rechtbank, het vliegtuig is neergestort in Oekraïne, verdachte Poelatov is een Rus - moet een andere rechtbank dit behandelen, aldus advocaat Sabine ten Doesschate.

Volgens de advocaat hoort de eventuele afhandeling van schade thuis bij een hierin gespecialiseerde burgerrechter in een civiele procedure. De advocaten van de nabestaanden zijn een andere mening toegedaan. Dat het om ingewikkelde en complexe materie gaat, kan geen belemmering zijn menen zij. Inmiddels is duidelijk dat 290 van de 570 nabestaanden die zij bijstaan, een vordering willen indienen.

De rechtbank moet nadenken over het verzoek van de advocaten van Poelatov en zal op een later moment beslissen. Ook moet nog een beslissing volgen over een mogelijke schouw van de reconstructie van het vliegtuig in een hangar op de vliegbasis in Gilze-Rijen. Het Openbaar Ministerie wil dat graag. Hier wordt vrijdag verder over gesproken.

Het monsterproces rond de vliegramp is momenteel nog in de inleidende fase. Vanaf juni moet de zaak in de rechtbank op Schiphol inhoudelijk worden behandeld. Het OM verdenkt drie Russen en een Oekraïner van betrokkenheid bij het neerhalen van vlucht MH17.

Bij de ramp op 17 juli 2014 kwamen alle inzittenden, onder wie bijna tweehonderd Nederlanders, om het leven. Het toestel van Malaysia Airlines vertrok van Schiphol met bestemming Kuala Lumpur. Volgens het OM is het toestel boven het oosten van Oekraïne uit de lucht geschoten met een Buk-raket die afkomstig was uit Rusland. In Oost-Oekraïne was een conflict gaande tussen pro-Russische separatisten en Oekraïense regeringstroepen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer