Cgk Hillegom, een zendingsgemeente in de Bollenstreek
De christelijke gereformeerde kerk in Hillegom bestaat deze maand 100 jaar. De gemeente werd een zendingsgemeente en de naam van het gebouw veranderde. Het Evangelie bleef. „Het gaat nog steeds om het verlossende werk van Jezus Christus.”
De christelijke gereformeerde kerk (cgk) te Hillegom ontstond in 1921 uit de gemeente van Lisse. Jan de Landmeter, scriba van het kerkbestuur: „Enkele gezinnen liepen in die tijd elke zondag naar Lisse. Daarom werd een bijeenkomst belegd om te kijken of het tot een eigen gemeente kon komen. De ruim 200 aanwezigen besloten een eigen christelijke gereformeerde gemeente op te richten in Hillegom.”
In datzelfde jaar viel het besluit om een eigen kerk te gaan bouwen. In juli 1921 werd, met toestemming van de kerkenraad, een stuk grond gekocht voor 2000 gulden. De aanbesteding werd gegund aan een plaatselijke aannemer. Voor 13.000 gulden bouwde hij de kerk aan de Raadhuisstraat, die tot op heden in gebruik is. De gemeente werd in de begintijd bezocht door zo’n 150 tot 200 mensen.
Zendingsgemeente
De omslag van traditionele gemeente naar zendingsgemeente kwam in 2003. Het ledental was teruggelopen tot onder de 100. De Landmeter: „De verandering naar zendingsgemeente heeft te maken met vergrijzing. Tel daarbij op dat Hillegom een forensengemeente is. Veel gezinnen –en daarmee ook veel jeugd– vertrokken onder meer naar de Haarlemmermeer. Het opheffen van de gemeente kwam in zicht.”
Het noopte de kerkenraad tot bezinning. De jongeren die er nog waren, kwamen nauwelijks meer in de kerk. De toenmalige predikant, ds. J. M. Aarnoudse, stelde voor om de gemeente te veranderen naar een zendingsgemeente. In 2004 begon Marco van Delft als kerkelijk werker. In 2013 gaf de classis Haarlem Open Hof de status van zendingsgemeente en toestemming om Andries Bakker als evangelist te benoemen.
Pastoraat
Sinds 2018 is Steven Parmentier werkzaam in de gemeente, eerst als kerkelijk werker en sinds 2019 als evangelist. Het afgelopen jaar ervoer hij persoonlijk als een dieptepunt in het bestaan van de gemeente. „In het begin van de coronacrisis wist niemand waar we aan toe waren. Je mist de totale gemeenschap. Vooral ouderen waren erg eenzaam. Het pastoraat in de gemeente is georganiseerd in kringen die bij elkaar komen. Gelukkig hebben de kringen het onderling contact gehouden. Nu hopen we dat we binnenkort weer in de kerk kunnen samenkomen.”
De vorm van de gemeente veranderde, maar de boodschap niet, stelt Parmentier. „Ondanks dat wij voor veel mensen, ook binnen de CGK, een progressieve gemeente zijn, is de kern van de boodschap niet anders geworden. Het gaat nog steeds om het verlossende werk van Jezus Christus en de persoonlijke toepassing daarvan. De onfeilbaarheid van de Bijbel is voor ons een vaststaand gegeven. Er zijn gemeenten waar het vooral gaat over liefde en genade. Maar laten we ons ook bewust zijn van de heiligheid en grootheid van God. Hij zegt het: Wees heilig, want Ik ben heilig.”
Sinds enkele jaren is er een voorzichtige groei merkbaar. Het aantal leden liep op naar zo’n 120. Doordat jonge gezinnen zich aansloten bij de gemeente, veranderde die van samenstelling en leeftijdsopbouw. Het blijft een uitdaging om mensen buiten de kerk te bereiken, stelt Parmentier. „We werken samen met andere kerken. We willen ons laten zien in Hillegom. Toch blijft het altijd weer een zoektocht. Hoe bereik je mensen en spreek je ze aan? Het is zoeken en proberen.”