Impressie kand. Middelkoop: Als tentbewoners onderweg
Een beroep aannemen betekent verhuizen. Een herder dient bij de schapen te wonen. Te midden van de gemeenschap. Om zo samen het leven te delen en waar nodig nabij te zijn. Prediking en pastoraat liggen dan in elkaars verlengde; en werken dan op elkaar in.
Op dit moment werk ik als pastoraal werker onder ouderen in de hersteld hervormde gemeente van Lunteren. Daar groeiden hartelijke contacten.
Geregeld dacht ik tijdens een gesprek: hoe geef ik in het kort woorden aan wat ik denk te moeten zeggen? Wellicht kan ik de onderliggende vraag nader uitwerken in een preek?
Als rondreizend prediker ben je echter elke zondag ergens anders. Daar zou men dus niet mee geholpen zijn. Het is een zegen dat pastoraat en prediking binnenkort bijeenkomen, met de intrede.
Pastorie
In de ‘ligger’ bij de beroepsbrief wordt gesproken over een pastorie. Traditioneel voorziet de gemeente in een woning voor de predikant. Dat daar in het verleden de nodige discussies over werden gevoerd, behoeft weinig betoog.
Denk aan Abraham Kuyper die een beroep uit Friesland kreeg en volgens dr. M. J. A. de Vrijer drie voorwaarden stelde: een verdieping op de pastorie, ’s zondags één keer preken én een telefoonaansluiting. Hij nam het beroep overigens niet aan.
Kampement
Wanneer voorgangers anno nu dergelijke verwachtingen voeden, verliezen wij wellicht iets wezenlijks. Gods Koninkrijk is niet van deze wereld. Vandaar dat een predikant het woord ”Linquenda” op de muur schroefde, vertaald: ”Eens moet ik het verlaten”.
Een andere predikant binnen de Hersteld Hervormde Kerk plaatste de aanduiding ”Kampement” op de buitengevel. Dit bord reist met hem en zijn familie mee. We zijn immers tentbewoners, voortdurend onderweg.
Bezichtiging
Is een pastorie dan onbelangrijk? Ik realiseer me dat dit huis van de gemeenschap zowel je thuis, werkkamer als ont vangstruimte herbergt. Binnen de hervormde traditie is het de gewoonte dat de predikant of kandidaat bij het ”preken op beroep” de pastorie bezichtigt. Soms gecombineerd met een rondleiding door het dorp of de stad. Zodat er een beeld ontstaat van het leven in desbetreffende omgeving. Er zijn ook predikanten die daarvan afzien.
Wij vonden het fijn om een idee te krijgen van de plaats waar je mogelijk terechtkomt.
Bestemming
Na het aannemen van het beroep bezochten we samen met de kerkvoogdij opnieuw de woning. Het besef dat je mag wonen in een huis dat de gemeenschap beschikbaar stelt, stemt dankbaar.
Momenteel zijn vrijwilligers actief om het huis op onze komst voor te bereiden.
Tweehonderd kilometer verderop is het ruimen begonnen. Over een week of zes staat de verhuiswagen voor de deur. Bestemming bekend. Sint Annaland.
In een aantal columns geeft de hersteld hervormde kandidaat A. S. Middelkoop een blik achter de schermen, onderweg naar de pastorie in Sint-Annaland.