Impressie kand. A. S. Middelkoop: Het beroep aangenomen
Er zijn telefoontjes die je niet vergeet. Vanaf dat moment is er sprake van ”daarvoor” en ”daarna”. Voor mijn vrouw Paulien en mij betrof dit een oproep uit Sint-Annaland. Waarbij de scriba meedeelde dat de kerkenraad van de hersteld hervormde gemeente te Sint-Annaland voornemens was om een beroep op mij uit te brengen.
We waren verwonderd. Dat zijn we nog steeds. De Heere roept, leidt en voorziet.
Beroepingswerk kent binnen ieder kerkgenootschap eigen kenmerken en gewoonten. Traditioneel beroepen kleinere hervormde gemeenten kandidaten. Deze gemeenten heten in de volksmond ”kandidaatsgemeenten”. Hoewel er binnen de Hersteld Hervormde Kerk kerkordelijk geen begrenzingen zijn op dit punt, is het een goede gewoonte.
Jonge predikanten kunnen op deze manier in de luwte het vak leren. Zo is er ruimte voor gedegen preekvoorbereiding, toewijding in het pastoraat en theologische verdieping.
Sint-Annaland is zo’n gemeente waar dit kan, zo maakt de historie duidelijk.
Brief
Twee ouderlingen kwamen in de daaropvolgende week de beroepingsbrief bij ons thuis brengen. De brief bevatte een beroep tot „herder en leraar”, met erin als taken omschreven: de „verkondiging des Woords, de bediening van de sacramenten, de herderlijke zorg voor de gemeenteleden, de catechese en de geestelijke vorming van de jeugd.” Waarbij voor verdere taken werd verwezen naar de kerkorde.
Een zogenaamde ”ligger” was bijgevoegd, met rechten en verplichtingen. Denk daarbij aan de omvang van de predikantsplaats, de pastorie en het traktement.
Hoewel praktische zaken aan bod komen bij het ontvangen van een beroep, is dat niet wat het gesprek bepaalt. Wat heeft gebracht tot dit beroep? Wat is de nood van de gemeente?
Biddag
Op de Thoolse biddag mocht ik op beroep preken in Sint-Annaland. Waarna nadere kennismaking met kerkenraad en kerkvoogdij volgden. Aan het eind zei de scriba: „Nu gaan we de stilte in…” Dat werd werkelijkheid.
Een beroep brengt op de knieën. Het bracht in het gebed of de Heere het helder wilde maken. Hij sprak door Zijn Woord. Zowel in het verleden, als gedurende de periode waarin het beroep er lag. Als de Heere de weg wijst, wordt het eenvoudig.
Vrijmoedigheid
De brief met het antwoord lag reeds zes dagen klaar, alvorens ik de scriba weer aan de lijn had. Ik heb het beroep met vrijmoedigheid aangenomen.
Nu volgt een periode van opbreken, afscheid nemen en kennismaken. Wat zal de toekomst brengen? Wij weten het niet. Maar waar de Heere roept, mogen wij volgen.
In een aantal columns geeft de hersteld hervormde kandidaat A. S. Middelkoop een blik achter de schermen, onderweg naar de pastorie.