Minder antisemitisme in 2020, aantallen alsnog ‘zorgwekkend’
Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) registreerde in ‘coronajaar’ 2020 in totaal 135 anti-Joodse incidenten, een stuk minder dan het aantal van 182 het jaar ervoor. Omdat Nederland „voor het grootste deel van 2020 in lockdown verkeerde, is het aantal incidenten alsnog zorgwekkend”, stelt CIDI.
Hoewel de cijfers uit de Monitor Antisemitische Incidenten 2020 hoopvol stemmen, moet er volgens het CIDI voorzichtig omgegaan worden met het trekken van conclusies. „Het aantal fysieke ontmoetingen en interacties in het openbaar was flink beperkt. Vergeleken met het voorgaande jaar zijn dan ook flink minder incidenten geregistreerd in de openbare ruimte”, zo meldt het centrum. Het aantal directe confrontaties tussen slachtoffer en dader nam in een jaar met 57 procent af naar 25 incidenten. Maar op plekken die niet door de lockdown werden getroffen, zoals in schriftelijke uitingen, „bleef het aantal incidenten juist vergelijkbaar met voorgaande jaren”.
In 2018 noteerde de Monitor hetzelfde aantal incidenten als in het coronajaar, in 2019 was er een forse uitschieter naar boven. Incidenten op sociale media worden niet meegenomen. Daar ligt het aantal incidenten veel hoger, zag het CIDI in eigen onderzoek uit 2020.
Het CIDI ziet dat het antisemitisme in 2020 ’in kwalitatieve zin giftiger is geworden”. Zo geloven mensen in complotmythes van een ‘Joodse overheersing’ en worden Joden ervan beschuldigd het coronavirus te hebben gemaakt. Naast dat lang niet alle incidenten worden gemeld en dus buiten zicht blijven, geeft het beeld dat uit de Monitor naar voren komt volgens het CIDI geen reden om te vermoeden dat de dalende trend zich doorzet zodra de samenleving weer volledig opengaat.
Volgens het CIDI is er nu een „momentum om hard nodige maatregelen tegen groepshaat door te voeren”. De afhandeling van aangiftes tegen strafbare discriminatie moet volgens het CIDI beter en de politie moet meer opsporingsbevoegdheden krijgen voor discriminatiedelicten, ook op sociale media. Net als afgelopen jaar wil het centrum dat socialemediabedrijven goed beleid maken tegen het verspreiden van haat en daar ook daadwerkelijk op controleren. Daarnaast ligt er volgens het CIDI een taak bij het onderwijs om te doceren over onderwerpen die te maken hebben met Joods-zijn, en om aandacht te blijven vestigen op het belang van verdraagzaamheid en wederzijds respect.