Ademtesten steeds vaker ingezet in teststraten GGD
De GGD’en gaan de komende maanden op steeds grotere schaal ademtesten gebruiken in de coronateststraten. Op zo’n 65 locaties moet de ademtest worden ingevoerd in het tweede kwartaal, laat brancheorganisatie GGD GHOR Nederland weten. Die mikt erop dat in juni ruim 500 ademtestapparaten beschikbaar zijn. Ze worden onder meer in Amsterdam al gebruikt.
Ademtesten geven, nadat iemand er enkele keren in heeft uitgeademd, direct een uitkomst. Dat is een belangrijk voordeel ten opzichte van de PCR-testen die gelden als de ‘gouden standaard’. Een wattenstaafje in de neus hoeft er bij een ademtest ook niet aan te pas te komen. De apparaten kunnen goed vaststellen dat iemand géén coronavirus bij zich draagt. Valt de test negatief uit, dan is dat resultaat zeer betrouwbaar, zo bleek uit proeven. Als het apparaat besmetting niet uitsluit, is een andere coronatest nodig. Dat kan een PCR-test zijn, of een sneltest.
De GGD’en willen meer gebruik gaan maken van snelle testen. Daaronder zijn ook zogeheten LAMP-testen. Die door TNO ontwikkelde testen geven ter plaatse binnen drie kwartier resultaat en zijn in betrouwbaarheid vergelijkbaar met PCR-testen. Hoe snel de GGD ze kan invoeren „is afhankelijk van de validatie van deze testen”. LAMP heeft niets te maken met licht. Het is een afkorting van de technische term „Loop mediAted isotherMal amPlification”.
„Snellere testen gaan een steeds belangrijker aandeel hebben in het tweede kwartaal, het aandeel van de PCR-testen zal kleiner worden”, aldus voorzitter André Rouvoet van GGD GHOR. Eind juni zal 50 procent van alle coronatesten een snelle test zijn, verwachten de GGD’en. Van alle snelle testen worden de ademtesten dan het meest gebruikt.