Stroomkabel onder Schiermonnikoog schokt inwoners en natuurclubs
Inwoners van Schiermonnikoog zijn geschokt over het voornemen van het ministerie van Economische Zaken om dwars door de oostpunt van het eiland en door de Waddenzee een stroomkabel aan te leggen. Via die kabel moet door windmolens op zee opgewekte stroom naar het vasteland van Groningen worden getransporteerd. „Dwars door ons meest unieke natuurgebied”, aldus acht natuur- en milieuorganisaties die zich dinsdag achter een door de eilanders opgestelde petitie hebben geschaard.
Volgens onder andere Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland en It Fryske Gea is het landschap aan de oostkant van Schiermonnikoog duizenden jaren onberoerd gebleven. Er leven zeer bijzondere dieren en planten en het is leefgebied van zeldzame vogelsoorten. De hele Waddenzee is ook UNESCO Werelderfgoed.
De eilanders en de organisaties vrezen dat er sleuven van 100 meter breed en 4 meter diep gegraven gaan worden voor de kabel. Daarvoor zijn zware machines op werkeilanden nodig. „Er zal niet één keer maar vaker en in meerdere jaren grootschalig gewerkt worden. De unieke natuur krijgt geen tijd om te herstellen.”
De Schiermonnikogers en de natuur- en milieuclubs willen dat het plan wordt ingetrokken. Volgens hen zijn er betere manieren om stroomkabels van zee aan land te brengen.