Protest tegen ontvoering bruiden in Kirgizië
Een bruidsontvoering met dodelijke afloop heeft in Kirgizië tot grote onrust geleid. Demonstranten laken de lakse houding van de politie tegenover de traditie van ontvoeringen.
Boze Kirgiezen eisten vorige week ook meer actie van de politiek. Vooral op het platteland is het gebruik om de bruid te ‘stelen’ nog zeer levendig, hoewel er een officieel verbod tegen geldt.
De aanleiding voor de protesten was de ontvoering van de 27-jarige Aizada Kanatbekova. Ze werd op 5 april ontvoerd en twee dagen later gewurgd teruggevonden in een auto. Ook haar ‘dief’ was omgekomen. Een mededader is opgepakt.
De ontvoering vond plaats in de hoofdstad Bisjkek. Het nieuws erover werd gedeeld op Instagram toen er al twee dagen geen bericht meer over haar was. Op foto’s was het kenteken zichtbaar, maar de politie kwam pas laat in actie. Uiteindelijk vond een schaapherder in de regio Tsjoej de lichamen. Premier Ulugbek Sjaripov beloofde de zaak te onderzoeken, terwijl president Sadir Zjarapov zich kritisch uit over de traditie uitliet.
Officieel is het stelen van bruiden vanaf 2013 verboden in Kirgizië. De demonstranten noemen het een „schande” dat de politie er nog geen eind aan heeft gemaakt. Volgens hen is het ontvoeren in werkelijkheid geen spelletje, maar leidt het vaak tot geweld, trauma’s en verkrachting.
Inwoners van het platteland zien het bruid-stelen heel anders. De traditie ontstond in de Sovjettijd. Jongeren zagen er een manier in om uithuwelijking te omzeilen. Idealiter gebeurt de ontvoering dan ook met wederzijdse instemming. Agenten worden omgekocht om een oogje dicht te knijpen voor de romantische traditie. Volgens de Verenigde Naties is 14 procent van de echtparen in Kirgizië door ontvoering verenigd.