Buitenland

Merkel presenteert wet om deelstaten te passeren bij opleggen lockdown

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en haar kabinet hebben dinsdag een wetsvoorstel opgesteld, waarmee ze buiten de deelstaten om zelf lockdowns kunnen opleggen. Merkel houdt federaal ingrijpen bij de bestrijding van het coronavirus voor noodzakelijk, omdat de deelstaten telkens minder streng willen optreden dan zijzelf nodig acht. De maatregelen waartoe wel in gezamenlijk overleg was besloten, worden bovendien vaak halfslachtig of niet regionaal uitgevoerd.

ANP
13 April 2021 10:46Gewijzigd op 13 April 2021 13:51

Wanneer de Bondsdag zoals verwacht akkoord gaat, kan de federale regering overal naar eigen inzicht ingrijpen als ze meent dat er te veel besmettingen zijn. Merkel noemt dit „een noodrem”. Voor de Bondsdag hebben zich volgens ooggetuigen honderden tegenstanders van lockdowns verzameld om tegen het regeringsbeleid en coronamaatregelen te betogen.

De ‘noodrem’ wordt gezien als het gevoeligste deel van de nieuwe wetgeving. Die procedure moet worden gebruikt als het aantal vastgestelde besmettingen in een stad of district drie dagen op rij te snel stijgt. Het gaat dan volgens ingewijden om meer dan 100 nieuwe coronagevallen per 100.000 inwoners. Als die grens wordt overschreven, krijgen inwoners onder meer te maken met een avondklok.

Een aantal deelstaten is fel tegenstander van de plannen van Merkel. De bondskanselier zou dan bijvoorbeeld uitgaansverboden en contactbeperkingen kunnen afkondigen en scholen en winkels kunnen sluiten als er ergens veel nieuwe besmettingen worden vastgesteld. Duitsland worstelt met de derde golf van het virus en de regering vreest dat het uit de hand gaat lopen.

Merkel wil al heel lang een nationale aanpak en ergert zich aan de deelstaten die momenteel grote zeggenschap hebben over het beleid. Saarland bijvoorbeeld heeft een passage over „proeven met versoepelingen” uit een akkoord met Merkel en de andere deelstaten zo uitgelegd dat recent de belangrijkste lockdownmaatregelen zijn afgeschaft.

Eerder is tussen Merkel en de deelstaatpremiers afgesproken dat de ingezette versoepelingen zouden worden teruggedraaid als er per 100.000 inwoners meer dan honderd nieuwe besmettingen per week worden vastgesteld, maar die afspraak wordt lang niet overal nagekomen. Merkel wil met de wetswijziging bereiken dat ze dan zelf kan ingrijpen. De machtsgreep van Merkel is omstreden door deelstaatpremiers die vinden dat het onverstandig is midden in een crisis de spelregels te veranderen. En veel critici van Merkel wijzen erop dat uitgaansverboden, zoals voorgesteld van 21.00 uur tot 05.00 uur, in strijd zijn met de grondwet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer