‘Franse president heft omstreden elitair onderwijsinstituut op’
De Franse president Emmanuel Macron gaat een omstreden en als elitair bekendstaand onderwijsinstituut, de École Nationale d’Administration (ENA, Nationale Administratieschool) in Straatsburg, opheffen. Hij maakt dit volgens nieuwszender Europa1 donderdag bekend. Over de opheffing wordt in Frankrijk al lange tijd gesproken en de massale protesten van de ‘gele hesjes’ in 2018 en 2019 tegen de gevestigde orde hebben de ENA verder in het nauw gedreven.
De ‘hesjes’ vormen een samenraapsel van Fransen die zich gemarginaliseerd voelen door de machthebbers, vooral die in Parijs en andere grote steden. Ze zouden geen oog hebben voor de armere gewone Fransen buiten de steden. Macron begon daarom in die tijd over de opheffing van de eliteschool ENA.
De ENA is een instituut waar de top van het land, bijvoorbeeld Macron of de baas bij Orange, Stéphane Richard, zijn klaargestoomd voor hun topfunctie. De ENA werd in 1945 opgericht om kundige bestuurders op te leiden. En het was er oorspronkelijk juist de bedoeling dat er dankzij de ENA meer mensen van buiten Parijs en meer mensen uit de midden- en lagere klassen het tot topbestuurder zouden schoppen.
Maar in de loop der jaren is het instituut, mede door de vele toelatingseisen en examens die voor 90 procent van de aangemelde studenten te zwaar zijn, een select gezelschap geworden dat de meeste Fransen als een schimmig elitenetwerk zien. Jaarlijks weten slechts circa honderd mensen zich voor de opleiding te kwalificeren. Degenen die worden toegelaten, hebben al uitstekend voortgezet en academisch onderwijs genoten en komen uit families waar de kennis van de Franse cultuur, literatuur en filosofie gemeengoed is. Dat is een belangrijk voordeel in de langdurige toelatingsexamens. Wie bijna alle examens doorstaat, wacht nog een ‘Grand oral’ (Groot mondeling) waar opzettelijk soms bizarre vragen worden gesteld om te kijken hoe de kandidaat reageert.
Van de mensen die geslaagd de ENA verlaten, belandt een grote meerderheid op hoge functies bij de Franse overheid. Maar wanneer Fransen het over „énarques” hebben, afgeleid van ENA, is dat vaak in negatieve zin. Macron zet er volgens Europe1 daarom donderdag in een toespraak, tijdens een bijeenkomst met honderden hoge functionarissen, een punt achter.