Britten bieden 30-minners alternatief voor AstraZeneca-vaccin
Mensen onder de 30 jaar krijgen in Groot-Brittannië een alternatieve coronaprik aangeboden voor het AstraZeneca-vaccin. De autoriteiten reageren daarmee op „het toenemende bewijs” dat er een verband is tussen het Brits-Zweedse AstraZeneca-vaccin en zeldzame bloedstolsels, meldt de Britse omroep BBC.
De Britse medicijnwaakhond MHRA ontdekte eind maart dat 79 mensen in het Verenigd Koninkrijk na vaccinatie met AstraZeneca bloedstolsels kregen, van wie er negentien stierven. De toezichthouder zei dat dit geen bewijs is dat de prik de stolsels heeft veroorzaakt, maar een verband wordt steeds waarschijnlijker.
Omdat bij 30-minners een coronabesmetting in de regel veel minder gevaarlijk is, is het bij deze groep dan ook beter het risico op bloedpropjes helemaal te vermijden. Het voordeel van vaccinatie is bij deze groep zo gering dat ook kleine risico’s beter niet genomen kunnen worden, meent de MHRA.
De Europese waakhond EMA ziet de bloedpropjes inmiddels als uiterst zeldzame bijwerking, maar vindt de voordelen van AstraZeneca opwegen tegen het zeer kleine risico. Ook de Britse toezichthouder benadrukt dat de effectiviteit van het vaccin is bewezen.
Mensen die hun eerste prik met het AstraZeneca-vaccin hebben gehad kunnen nog steeds een tweede prik halen, tenzij zich bij hen na de eerste vaccinatie de zeldzame bloedstolsels voordoen. Mensen met bloedaandoeningen doen er goed aan de voor- en nadelen van vaccinatie te bespreken met hun huisarts voor ze zich laten vaccineren.