Sudan vervangt sharia voor geloofsvrijheid
Sudan zet steeds meer stappen richting geloofsvrijheid. Een hoopvolle –maar kwetsbare– ontwikkeling voor christenen in een land waar meer dan dertig jaar de sharia gold.
Stond het land in voorgaande jaren nog in de top 10 van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors, tegenwoordig is Sudan een lichtpuntje als het gaat om geloofsvrijheid. Vorige week ondertekende de overgangsregering van het islamitische land een verklaring waarin ze vrijheid van godsdienst garandeert.
Een enorme tegenstelling met het bewind van de streng islamitische oud-dictator Omar al-Bashir, die in 2019 werd afgezet na grootschalige protesten. Christenen hadden tijdens zijn 30-jarige regeerperiode te maken met discriminatie, inbeslagname van kerken en arrestaties.
Sinds de hervormingsgezinde interim-premier Abdalla Hamdok aan de macht is, waait er echter een andere wind in het Afrikaanse land. Zo werd in juli 2020 de doodstraf op afvalligheid afgeschaft en kreeg Kerst erkenning als feestdag.
Legerleider
De toezegging van godsdienstvrijheid vorige week is onderdeel van een akkoord met de rebellengroep SPLM-North, afkomstig uit een zuidelijke regio met veel christenen. Naast premier Hamdok is nu ook de hoogste legerleider en voorzitter van de soevereine raad van het land, die in de praktijk de macht in handen heeft, akkoord.
„Dit is een uitstekende stap voorwaarts voor alomvattende vrede in het land”, aldus Ezekiel Kondo, de anglicaanse aartsbisschop van Sudan. De handtekening van de legerleider is voor de geestelijke een extra bevestiging dat het de goede kant opgaat met de godsdienstvrijheid, zei hij tegen het online magazine Christianity Today (CT).
Ook Musa Kalu, docent aan het Nile Theological College in Khartoem, is positief gestemd. „De situatie van de kerk in Sudan wordt beter dan voorheen”, vertelde hij CT.
Toch is niet iedereen daar gerust op. Het aantal islamisten dat voorheen achter oud-leider Bashir stond, is nog steeds talrijk. Organisaties die zich inzetten voor godsdienstvrijheid juichen de wetswijzigingen toe, maar wijzen erop dat dat alleen niet voldoende is. Er moet ook een mentaliteitsverandering onder de bevolking plaatsvinden.
Moslimextremisten staken begin dit jaar nog een kerkgebouw in het plaatsje Tambul in brand. Een christelijke leider die zich uitsprak tegen het in de as leggen van de kerk werd vervolgens opgepakt en geïntimideerd door vermoedelijk nationaal veiligheidspersoneel.
Ongelovigen
Voor velen is en blijft Sudan een islamitisch land. Van de 45 miljoen inwoners is meer dan 90 procent moslim, zo’n 6 procent is christen. De toegenomen zichtbaarheid van christenen in de samenleving is tegen het zere been van rechtlijnige moslims. Zij drongen er onlangs bij regeringsfunctionarissen op aan om tv-programma’s met christelijke inhoud te verbieden.
„Christenen en joden zijn niet alleen ongelovigen, maar ze worden ook vervloekt door Allah”, zei Muzemil Fakhiri, een bekende Sudanese imam, recent in een video op Facebook. Volgens hem horen christenen geen uitzendtijd te krijgen voor „ongelovige programma’s.” Desondanks zijn er onder de bevolking ook hoopvolle signalen te bespeuren. Christelijke en islamitische religieuze leiders kwamen in oktober 2020 overeen zich samen in te zetten voor dialoog tussen verschillende religieuze gemeenschappen. Om zo de godsdienstvrijheid op papier ook daadwerkelijk handen en voeten te geven.
In deze tweewekelijkse rubriek brengt de redactie kerk verdrukte en vervolgde christenen voor het voetlicht.