Utrechtse godsdienstfilosoof prof. Brümmer (88) overleden
Prof. dr. Vincent Brümmer, emeritus hoogleraar godsdienstwijsbegeerte aan de Universiteit Utrecht, is op 30 maart overleden. Brümmer, een van de grote inspiratoren van de zogenoemde Utrechtse School, werd 88 jaar.
Dat liet prof. dr. Marcel Sarot, hoogleraar aan Tilburg University, vrijdag via Twitter weten. Sarot behoorde, samen met onder anderen prof. dr. A. Vos, prof. dr. F. G. Immink en prof. dr. G. van den Brink, tot de promovendi van Brümmer. „Ontroerend bericht”, twitterde prof. Van den Brink vrijdag. „Hij was een echte ”Doktorvater” en ik gedenk hem in dankbaarheid en met groot respect.”
Vincent Brümmer werd op 30 december 1932 geboren in Stellenbosch, Zuid-Afrika. Hij studeerde godgeleerdheid en filosofie in Stellenbosch en Harvard (VS). In 1961 promoveerde hij in Utrecht op het proefschrift ”Transcendental criticism and Christian philosophy – A presentation and evaluation of Herman Dooyeweerd’s ”Philosophy of the cosmonomic idea””. Van 1966 tot 1998 was Brümmer hoogleraar wijsgerige inleiding tot de godsdienstwetenschap en de wijsbegeerte van de godsdienst in Utrecht. Zijn oratie, op 22 mei 1967, had als titel ”Die vraag na eksistensieel-bepalende waarheid”.
Brümmer schreef tal van publicaties, waaronder ”Wijsgerige begripsanalyse” (1983), ”Wat doen wij als wij bidden” (1985), ”Over een persoonlijke God gesproken” (1988), ”Liefde van God en mens” (1993) en ”Ultiem geluk – Een nieuwe kijk op Jezus, verzoening en drie-eenheid” (2005). Over laatstgenoemde publicatie schreef de Apeldoornse hoogleraar prof. dr. W. H. Velema in een recensie in het Reformatorisch Dagblad dat het een „boeiend en knap boek” is. Tegelijkertijd: „Het zal duidelijk zijn dat in [Brümmers] christologie geen sprake kan zijn van straffende gerechtigheid. Er is alleen te spreken van Gods reddende, heilbrengende gerechtigheid, ons in Jezus Christus geopenbaard. Uit de epiloog blijkt, helaas, dat jodendom en islam ook zónder die heilbrengende gerechtigheid het ultieme geluk met God kunnen vinden. Dat is inderdaad een nieuwe visie, hoewel in andere bewoordingen ook wel door anderen gepropageerd. (…) Wat ontbreekt is de Bijbelse matrix voor de verhouding van God en mens. Van daaruit kan ik verzoening door voldoening niet opgeven.”
_Lees ook in Digibron:_ Beste theologie ligt in de aanval. Opkomende Utrechtse School schuwt thema’s van klassieke dogmatiek niet (Reformatorisch Dagblad, 14-05-1994)