Exodus uit Egypte en uit de pandemie
Het Pesachfeest in Israël staat dit jaar in sterk contrast met de viering van vorig jaar. Families komen weer bij elkaar en de terrasjes zitten weer vol. Maar voorzichtigheid blijft geboden.
Vorig jaar mochten Israëli’s de seider, de liturgische maaltijd aan het begin van Pesach waarbij Joden de exodus uit Egypte herdenken, alleen vieren met de huisgenoten. Als ze contact met anderen wilden hebben, moesten ze dat maar per internetverbinding doen. Het land bevond zich in een strikte lockdown. Winkels bleven dicht en niemand mocht zonder dringende reden op pad. Toen ik een keer via een webcam naar de Westelijke Muur keek, was daar slechts een persoon aan het bidden.
In 2021 bezochten alweer duizenden mensen de Westelijke Muur. De winkels zijn open, voor zover die niet failliet zijn gegaan. En hoewel Pesach het feest van de uittocht uit Egypte is, gingen sommigen op vakantie naar dat land.
Onze vroegere bovenbuurvrouw nodigde mijn vrouw Judith en mij uit de seider bij haar te vieren. Deze strikt seculiere familie vindt het heel belangrijk dat de kinderen leren over de joodse traditie. Alle traditionele gerechten die horen bij deze feestelijke maaltijd, verschenen op tafel. Een van de moeders nam de Haggadah (de liturgie voor de seider) door. Daarna volgden spelletjes voor de kinderen, die een uiterst intelligente en leergierige indruk maakten. Ze kregen vragen als: Hoeveel keer noemt de Haggadah Mozes? Wie schilderde de Mona Lisa?
Het was duidelijk dat het feest van de bevrijding dit jaar een extra dimensie had. Er is ook sprake van bevrijding van Covid-19 en de gevolgen. Minister van Gezondheid Yuli Edelstein schreef vorige week dat meer dan de helft van de bevolking inmiddels is gevaccineerd met het tweede vaccin.
Tegelijkertijd manen politici het publiek voorzichtig te blijven. Het coronavirus is namelijk de wereld nog niet uit en Israël is er niet immuun voor. Daarvoor zijn een aantal redenen.
Ten eerste opende Israël de luchthaven. Passagiers uit het buitenland kunnen virusvarianten meebrengen. De vraag is hoe effectief de gebruikte vaccins daartegen zijn.
Ten tweede is een deel van het publiek (nog) niet ingeënt. Kinderen onder de 16 jaar mochten tot nu toe geen vaccin krijgen. Waarschijnlijk zal het ministerie van Gezondheid ook tieners in de leeftijd van 12 tot 15 binnenkort echter de kans geven een prik te halen. Het wachten is op de aanbevelingen van Amerikaanse en Europese gezondheidsautoriteiten.
Ook is het belangrijk niet te vroeg te juichen. Rabbijn Moshe Taragin schreef in The Jerusalem Post dat wetenschappers hoop hebben gegeven door snel vaccins te produceren. Maar we mogen het perspectief niet verliezen, betoogde hij. De mensheid zal ondanks haar pogingen altijd tekortschieten. „Volledige genezing en herstel voor onze gebroken wereld kan alleen door God gegeven worden.”