Economie

Trouwen met een man die al een eigen woning heeft

Binnenkort ga ik trouwen. Mijn vriend heeft al een eigen woning. Hij vraagt mij nu om mee te betalen aan zijn hypotheek. Ik vind dat lastig, want het huis blijft zijn eigendom. Wat als hij overlijdt?

Gabriëlla Bettonville
1 April 2021 18:37
Sinds 2018 trouw je niet meer automatisch in gemeenschap van goederen. beeld ANP, Jeroen van der Meyde
Sinds 2018 trouw je niet meer automatisch in gemeenschap van goederen. beeld ANP, Jeroen van der Meyde

Het kan scheef voelen als je bedenkt dat je meebetaalt aan de hypotheek van jouw echtgenoot.

Sinds 2018 trouw je niet meer automatisch in gemeenschap van goederen, maar in beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent dat bezit van vóór het huwelijk van iemand blijft en wat jullie daarna samen opbouwt is van beiden.

Vererving staat echter los van de huwelijkse voorwaarden. Omdat je getrouwd bent, of dat nu in gemeenschap van goederen is of niet, erf je van elkaar als de ander overlijdt, tenzij dat bij testament anders is beschikt.

Notaris

Jullie kunnen er samen voor kiezen om toch in volledige gemeenschap van goederen te trouwen. Laat dit dan vastleggen bij een notaris. Dit kan voor het huwelijk maar ook daarna. Let op: de tarieven die notarissen hanteren kunnen sterk verschillen, het is aan te raden om verschillende kantoren met elkaar te vergelijken.

Als jullie besluiten om in volledige gemeenschap van goederen te trouwen, en je legt dit vast bij de notaris, dan betekent dat de woning van jullie beiden wordt. Komt één van jullie te overlijden, dan is het huis eigendom van de ander.

Boodschappen

Naast de hypotheek zijn er in een huishouden nog veel meer kosten. Denk aan de boodschappen, het lidmaatschap van een vereniging, de krant. Er zijn een aantal manieren om te deze gezamenlijke kosten te delen.

Bijvoorbeeld beiden een even groot deel van jullie inkomen, of allebei de helft van de lasten.

Veel stellen stoppen alle inkomsten in een gezamenlijke pot en betalen hieruit alle lasten en geven elkaar nog een soort van zakgeldbedrag voor ieders persoonlijke uitgaven. Bijna 80 procent van alle stellen in Nederland heeft een gezamenlijke rekening.

De auteur is hoofd communicatie bij het Nederlands Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Meer over
Kwestie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer