Binnenland

Besturenfusie Driestar en Wartburg een feit

Geen apart Driestar College en Wartburg College meer. Beide scholengemeenschappen voor voortgezet onderwijs gaan vanaf donderdag 1 april gezamenlijk verder als Scholen van Driestar-Wartburg.

1 April 2021 15:22
Het nieuwe college van bestuur. V.l.n.r.: Wim de Kloe, Richard Toes en Leendert van Wezel. beeld Marjolein Larooij
Het nieuwe college van bestuur. V.l.n.r.: Wim de Kloe, Richard Toes en Leendert van Wezel. beeld Marjolein Larooij

Aanleiding voor de besturenfusie is het besluit om Driestarlocatie Lekkerkerk en Wartburglocatie Revius in Rotterdam-Zevenkamp samen te voegen tot een nieuwe, christelijke school voor voortgezet onderwijs op reformatorische grondslag. Het is de bedoeling dat die locatie –in Krimpen aan den IJssel– rond 2025 in gebruik kan worden genomen.

Locatie Lekkerkerk en locatie Revius kampen al enkele jaren met teruglopende leerlingaantallen. Op termijn kunnen daardoor de continuïteit en de kwaliteit van het onderwijsaanbod op die locaties in het gedrang komen, zegt bestuursvoorzitter Richard Toes. „Om het reformatorisch onderwijs in die regio te behouden en versterken, hebben we er daarom voor gekozen om de krachten te bundelen en als scholengemeenschappen te fuseren.”

Continuïteit

Het Driestar College en het Wartburg College opereerden gedeeltelijk in hetzelfde voedingsgebied. Dat was bijvoorbeeld het geval in plaatsen als Moerkapelle en Nieuw-Lekkerland. „Daardoor kan onderlinge concurrentie op de loer liggen, zeker als locaties te maken krijgen met krimp”, legt Toes uit. „Dat zou hoogst onwenselijk zijn. Door de besturen samen te voegen, kun je jezelf gezamenlijk inspannen voor de continuïteit van het reformatorisch onderwijs in die regio.”

Het is als gezamenlijk bestuur gemakkelijker de regie te houden over de leerlingstromen, zegt Toes. „Ook is het mogelijk de stafdiensten effectiever in te zetten.” Het samenvoegen van beide staven zal overigens nog wel zo’n 1,5 jaar duren, verwacht de bestuursvoorzitter. „Zo’n proces kost tijd. Gedwongen ontslag van medewerkers is ook niet aan de orde. Via natuurlijk verloop hopen we op termijn een nieuwe staf vorm te kunnen geven.”

Het nieuwe college van bestuur (cvb) is al wel gevormd. Naast Toes, voormalig bestuursvoorzitter van het Wartburg College, hebben daarin Wim de Kloe en Leendert van Wezel, voormalig bestuursleden van respectievelijk het Driestar College en het Wartburg College, zitting. Gert Bergacker, voormalig bestuursvoorzitter van het Driestar College, vervult geen rol meer in het nieuwe cvb. Hij hoopt eind 2021 met pensioen te gaan.

Revolutie

De nieuwe scholengemeenschap telt zo’n 7000 leerlingen, verdeeld over zeven locaties in Dordrecht, Gouda, Leiden, Lekkerkerk en Rotterdam. „Driestar-Wartburg is een behoorlijk grote scholengroep”, onderkent Toes. Om een bepaalde mate van kleinschaligheid te behouden, hecht het nieuwe cvb daarom sterk aan de zelfstandigheid van de afzonderlijke locaties. „De locaties hadden al voor de fusie veel eigen verantwoordelijkheden”, zegt Toes. „Dat willen we graag zo houden. Elke school heeft ook een eigen karakter. Die verscheidenheid moet kunnen blijven bestaan. Als je als cvb alle scholen op dezelfde manier wilt organiseren en vormgeven, haal je enkel maar energie weg. Daar is niemand mee gediend.”

Toch zullen de verschillende locaties qua onderwijsvisie in de loop van de tijd wel meer naar elkaar toe groeien, zegt de bestuursvoorzitter. „Ik denk dan bijvoorbeeld aan de invulling van de ontwikkeltijd, de wijze van professionalisering. En ook de programma’s van toetsing en afsluiting (pta’s) zullen op termijn wellicht op elkaar afgestemd worden. Maar ik geloof in dit verband meer in evolutie dan revolutie. Om nu als cvb van bovenaf allerlei drastische veranderingen op te gaan leggen, is niet verstandig en ook niet nodig.”

Praktisch

Binnen 1,5 jaar was de fusie rond. Aanzienlijk sneller dan verwacht. Bij de start van het traject, in januari 2020, was de verwachting nog dat er zo’n drie jaar nodig zou zijn. „Dat het proces nu zo snel is gegaan, is echt te danken aan de goede verstandhouding en samenwerking onder het personeel, de directies en het cvb”, zegt Toes. „Mooi dat dit in goede harmonie kon.”

Veel reactie riep de fusie onder het personeel overigens niet op, zegt Toes. „Geen groot verzet, geen groot enthousiasme. Eerlijk gezegd had ik meer afwijzing verwacht.” Voor het onderwijspersoneel verandert er ook weinig, verklaart de bestuursvoorzitter. „Dit is echt een stap op bestuurlijk niveau. De fusie zal niet veel invloed hebben op wat er in de klaslokalen gebeurt.”

Verantwoordelijkheid nemen voor de omgeving waarin de school staat, is een speerpunt van de nieuwe scholengemeenschap, zegt Toes. „Op een praktische manier handen en voeten geven aan het christelijk geloof door verantwoordelijkheid te nemen voor de (mede)leerling, buurt en stad, acht ik heel belangrijk. Daarvoor mag wat mij betreft de komende jaren nog meer aandacht komen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer