Nederlandse intensive cares behandelden 10.000 coronapatiënten
Het coronavirus heeft in Nederland tot dusver 10.000 mensen op de intensive care doen belanden. Stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE), die de cijfers bijhoudt, registreert dinsdag de tienduizendste ic-opname van een Covid-19-patiënt sinds de uitbraak van het virus, nu ruim een jaar geleden. Van alle coronapatiënten die op de ic hebben gelegen, zijn er 2744 overleden.
„Deze trieste mijlpaal geeft ook aan hoe groot de inspanning van de Nederlandse ic’s het afgelopen jaar is geweest”, meldt Amsterdam UMC. In het academische ziekenhuis werkt voorzitter van stichting NICE Dave Dongelmans. Hij wijst erop dat het is gelukt de gemiddelde ligduur op de ic’s behoorlijk te verkorten. Als dat niet was gelukt, „dan waren de laatste golven veel hoger geweest”, zegt Dongelmans. Aan het begin van de coronacrisis lag een patiënt die er slecht aan toe was gemiddeld 20 dagen op de ic. Dat werd mede door betere behandelopties met een kwart teruggebracht, tot 16 dagen. Dat is nog altijd veel langer dan de gemiddelde tijd die een patiënt op een ic doorbrengt: dat is slechts 2,5 dag.
Gemiddeld nemen ic’s jaarlijks 75.000 tot 80.000 patiënten op. Doordat coronapatiënten zo lang intensieve zorg nodig hebben, is de druk die 10.000 extra patiënten met zich meebrengen erg hoog.
De gemiddelde leeftijd van de coronapatiënten op de ic is 63 jaar, meldt Amsterdam UMC. Een afdeling van het ziekenhuis verzamelt de data voor de registratie. Daaruit blijkt dat ongeveer een op de drie ic-patiënten met Covid-19 jonger dan 60 jaar is. De overlevingskans is het laagst onder oudere patiënten. Van de patiënten tussen de 65 en 70 jaar overleeft 65 procent het, maar in de groep van 80 tot 85 jaar overlijdt 65 procent van de coronapatiënten die op de ic worden opgenomen.