Politiek

Verlies kleine christelijke partijen blijft beperkt

Het stemmenverlies van de kleine christelijke partijen, met name dat van de ChristenUnie, is kleiner dan aanvankelijk gedacht.

Redactie politiek
26 March 2021 20:36
Kamervoorzitter Arib (l.) nam vrijdag de officiële verkiezingsuitslag in ontvangst van Kiesraadvoorzitter Wim Kuijken. beeld ANP, Phil Nijhuis
Kamervoorzitter Arib (l.) nam vrijdag de officiële verkiezingsuitslag in ontvangst van Kiesraadvoorzitter Wim Kuijken. beeld ANP, Phil Nijhuis

De Kiesraad stelde vrijdag de officiële verkiezingsuitslag vast. Daarin eindigt de ChristenUnie op 351.275 stemmen, 4.996 minder dan in 2017. De SGP komt uit op 215.249 stemmen, een verlies van 3.701. Beide partijen behouden het huidige zetelaantal, respectievelijk vijf en drie.

In diverse plaatsen, waaronder Hardenberg, Amsterdam en Den Haag, leek de ChristenUnie aanvankelijk meer dan duizend stemmers te zijn kwijtgeraakt. Geactualiseerde cijfers van de verkiezingsdienst van het ANP laten in diverse gemeenten echter kleinere verliezen zien dan eerder gedacht. Alleen in Groningen verliest de partij volgens de cijfers meer dan duizend stemmen, namelijk 1.378.

Voor de SGP is het stemmenverlies onder meer in Den Haag beperkter dan eerder het geval leek.

Beëdiging

Nu de Kiesraad de uitslag heeft vastgesteld, is het aan de Commissie Geloofsbrieven van de Tweede Kamer om te beslissen of de verkiezingen juist zijn verlopen. De commissie brengt dinsdag verslag uit aan de Kamer, waarna op woensdag de beëdiging van nieuw gekozen en herkozen leden op de agenda staat.

Bij de ChristenUnie zijn Gert-Jan Segers, Carola Schouten en nieuwkomers Mirjam Bikker, Don Ceder en Pieter Grinwis verkozen. De Kamerleden Stieneke van der Graaf en Eppo Bruins, die op nummer zes en zeven stonden, vertrekken als gevolg van de uitslag. De CU-parlementariërs Joël Voordewind en Carla Dik-Faber nemen dinsdag ook afscheid; hun vertrek was al eerder aangekondigd.

Bij de SGP zijn Kees van der Staaij, Chris Stoffer en Roelof Bisschop herkozen.

De officiële uitslag van de Kiesraad wijkt niet af van de definitieve prognose van de verkiezingsdienst van het ANP. De VVD komt op 34 zetels, één zetel meer dan in 2017. Daarna volgen D66 met 24 zetels (+5), de PVV met 17 zetels (-3) en het CDA met 15 Kamerleden (-4).

Alle andere partijen halen minder dan tien zetels: SP 9 (-5), PvdA 9 (0), GroenLinks 8 (-6), Forum voor Democratie 8 (+6), Partij voor de Dieren 6 (+1), ChristenUnie 5 (0), Volt 3 (+3), JA21 3 (+3), SGP 3 (0), DENK 3 (0), 50PLUS 1 (-3), BoerBurgerBeweging 1 (+1), en BIJ1 1 (+1).

Opkomst

Het opkomstpercentage bij de verkiezingen was 78,7 procent. Van de bijna 13,3 miljoen kiesgerechtigden brachten 10.462.677 mensen hun stem uit.

Ruim een miljoen Nederlanders hebben gebruik gemaakt van de mogelijkheid om per brief te stemmen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer