Binnenland

Justitie eist gevangenisstraf wegens blokkade A2

Het openbaar ministerie (OM) heeft dinsdag ook tegen de tweede groep van vier verdachten van de blokkade van de A2 in april een gevangenisstraf van tien maanden waarvan vier voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar geëist.

ANP
9 November 2004 13:55Gewijzigd op 14 November 2020 01:51

Justitie vindt dat de verdachten ook hoofdelijk aansprakelijk zijn voor de maatschappelijke schade die door de blokkade is ontstaan. Er zijn 25 schadeclaims met een totaalbedrag van bijna 40.000 euro ingediend.

Het OM eiste verleden week tegen drie van de in totaal negen verdachten dezelfde straf. De achtste verdachte komt dinsdagmiddag voor, het proces tegen de negende verdachte is geschorst tot begin 2005. De rechtbank verwees deze zaak door naar de rechter–commissaris.

Boze bewoners van woonwagenkamp Vinkenslag blokkeerden op 14 april de drukke kruising van de A2 bij MVV–stadion De Geusselt, omdat ze vonden dat ze te streng werden aangepakt door de gemeente Maastricht. Het verkeer in de wijde omgeving stond daardoor urenlang vast. Het OM verwijt de verdachten dat zij de veiligheid van verkeersdeelnemers in gevaar hebben gebracht. Hiervoor wordt in Nederland hoogst zelden iemand vervolgd.

De advocaten B. Nijsten en D. Moszkowicz van de vier verdachten vinden dat het OM niet ontvankelijk is en pleiten voor vrijspraak. Zij menen dat het OM met een onaanvaardbare willekeur negen personen heeft vervolgd voor de blokkade op de A2. Bij de versperring waren een honderdtal mensen betrokken. Het OM heeft in eerste instantie 21 personen als verdachte aangemerkt, waarvan er negen moeten voorkomen. Het OM maakte eerder al bekend geen andere personen meer te zullen vervolgen, omdat de bewijzen tegen hen te mager zijn.

Moszkowicz ging in zijn pleidooi uitgebreid in op de tip die de politie op de avond voor de blokkade kreeg van een gepensioneerd politieambtenaar. Deze man, die anoniem wilde blijven, vertelde dat hij had gehoord dat bewoners van Vinkenslag de volgende ochtend de drukke kruising van de A2 bij MVV–stadion De Geusselt zouden bezetten. Commissaris van politie Van Klaveren besloot echter geen actie te ondernemen, omdat de tip anoniem was en de politie nergens bevestiging kon krijgen, zo verklaarde hij voor de rechtbank. Dat bewoners van Vinkenslag al eerder korte tijd de kruising hadden bezet, was volgens hem geen reden om deze tip serieus te nemen. „We krijgen zoveel tips binnen, die kunnen we niet allemaal onderzoeken."

Moszkowicz stelde dat Van Klaveren opzettelijk geen actie heeft ondernomen, zodat de blokkade door kon gaan en de gemeente Maastricht en de politie daardoor weer een goede aanleiding zouden hebben om Vinkenslag binnen te vallen en in een kwaad daglicht te stellen.

Uitspraak op 23 november.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer