Ernst August bij de rechter
Bij de regionale rechtbank in Wels in de Oostenrijkse deelstaat Oberösterreich staat dinsdag een rechtszaak op de rol tegen prins Ernst August, hoofd van het voormalige koningshuis Hannover en hertogdom Brunswijk. Duitse en Oostenrijkse media staan in de rij om er verslag van te doen. „Mijn cliënt is al veroordeeld voordat het proces is begonnen”, aldus de advocaat van Ernst August.
De eerste vraag waar de rechtbank zich over moet buigen is of het hoofd van de oudste Duitse adellijke familie toerekeningsvatbaar was toen hij afgelopen zomer een hele reeks van strafbare incidenten op zijn naam schreef. Zoals het verwonden van een politieagent, het bedreigen van andere agenten, het uitoefenen van dwang en meer van dat soort zaken.
Als hij schuldig wordt bevonden, kan hij worden veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf. Een psychiater moet komen vertellen in welke toestand prins Ernst August (67) zich bevond. Hij zou zichzelf namelijk in een staat van waanzin hebben gebracht door overmatig drank- en medicijngebruik.
Incidenten
Ernst August is met afstand de bekendste, zo niet de meest beruchte prins van Duitsland. Op zijn cv staan tal van gewelddadige incidenten en opstootjes, vaak veroorzaakt door een greep naar de fles. Hij had dan al een paar keer op de rand van de dood gebalanceerd, om daarna zelf te concluderen dat hij van de drank weg moest blijven.
Maar het duurde nooit lang of er verschenen weer foto’s van de prins met een pul bier in de hand. Ernst August verontschuldigde zich dan bijvoorbeeld door te stellen dat bier nu eenmaal bij het Oktoberfest in München hoorde, of iets van die strekking.
Officieel nog samen
Ernst August is op papier nog steeds de echtgenoot van prinses Caroline van Monaco, de oudste dochter van vorst Rainier III en prinses Gracia. De twee, die samen een dochter hebben, zijn al sinds 2009 niet meer samen gezien. Voor Caroline was het haar derde huwelijk, voor Ernst August, die ook twee zoons heeft, zijn tweede echtverbintenis. De afgelopen jaren is veel en vaak gespeculeerd over de vraag waarom Caroline (64) geen echtscheiding heeft gevraagd. Het gedrag van haar weer als vrijgezel levende man gaf daar alle aanleiding toe.
Het vermoeden bestaat dat de prinses niet alleen haar hogere adellijke status wil beschermen –in Monaco was ze slechts een ”doorluchtige hoogheid”, maar dankzij Hannover is ze nu ”koninklijke hoogheid”–, maar ook de belangen van haar dochter prinses Alexandra (21) en stiefzoons erfprins Ernst August (37) en prins Christian (35). Een echtscheiding zou Ernst August de mogelijkheid bieden andermaal te hertrouwen en nog kinderen te krijgen, waardoor het verdelen van de nalatenschap zo mogelijk nog moeilijker wordt. Ernst August ligt daar immers al over in de clinch met zijn oudste zoon, die hij daarover zelfs in Duitsland voor de rechter wil dagen.
Vechtpartij
In het verleden is Caroline bij de rechter nog weleens opgekomen voor Ernst August. Dat zal in Oostenrijk niet gebeuren. Over de zaken die de prins door het openbaar ministerie ten laste worden gelegd bestaat verschil van inzicht. Vorig jaar was hij zelfs van plan de politie aan te klagen wegens het gebruik van geweld bij zijn aanhouding. „Een politieagent heeft me geslagen. Ik denk dat ze dronken waren, ze gaven tenminste die indruk”, vertelde hij aan de Kronen Zeitung. Hij gaf wel toe „waarschijnlijk terug te hebben geslagen. Ik was verbaasd. Zo’n brutale lummel.”
Volgens de prins begon alle ellende toen hij medio juli het alarmnummer belde omdat hij snel hulp nodig had vanwege een hypoglykemie – te lage glucosewaarden. „Ik zei dat ze moesten opschieten, want ik was er erg slecht aan toe.”
Toen de hulpdiensten bij zijn woning in Grünau am Almtal arriveerden, kwam het tot een vechtpartij, waarbij Ernst August naar een mes greep en door de politie tegen de grond werd gewerkt en uiteindelijk naar een psychiatrische kliniek werd gebracht. „Daar wilden ze me platspuiten. Ik heb hun gezegd dat ze me dat niet mochten aandoen, ik ben een normaal persoon. Ik schreeuwde tot ik eruit mocht”, aldus de prins.
Honkbalknuppel
Zijn woede en verontwaardiging waren enkele dagen later nog niet gezakt en hij stapte in een taxi om verhaal te gaan halen op het politiebureau van Scharnstein. Voor de zekerheid nam hij een honkbalknuppel mee. Het kantoor was echter onbezet. Op weg naar huis kwam hij twee vrouwelijke agenten tegen, die hij uitschold en bedreigde.
Daarmee was de wilde zomer van Ernst August nog niet ten einde. In september keerde zijn woede zich tegen een echtpaar dat een huis bewoonde dat aan een van de vorstelijke stichtingen toebehoort. De prins zou een raam hebben ingeslagen en de bewoners hebben bedreigd. Volgens de aanklacht probeerde hij het echtpaar en hun dochter te dwingen het pand te verlaten. Bij dit incident werd Ernst August gearresteerd, maar na twee dagen weer vrijgelaten wegens niet nader gespecificeerde „verzachtende omstandigheden.”
Mediabelangstelling
Voor de rechtszaak zijn naast de psychiatrisch deskundige ook tien getuigen opgeroepen, maar het is nog onzeker of prins Ernst August zal verschijnen. „Mijn cliënt wordt blootgesteld aan enorme media-vooroordelen, die nauwelijks een eerlijk proces mogelijk maken en waaraan hij persoonlijk niet wil bijdragen”, aldus raadsman Malte Berlin in een korte verklaring aan persbureau APA.
Het ligt voor de hand dat de rechter in dat geval besluit de behandeling uit te stellen. Een hoorzitting in de afwezigheid van de prins is niet voorzien, aldus de krant Die Presse. Het aantal media dat verslag wil doen is zo groot dat er mede vanwege de coronaregelgeving een schifting moet worden gemaakt, en verslaggevers moeten hun mobiele telefoons en laptops inleveren om te voorkomen dat ze rechtstreeks vanuit de rechtszaal berichten.