Straaljagers Taiwan botsen op elkaar, derde crash in zes maanden
Twee straaljagers van de Taiwanese luchtmacht zijn maandag op elkaar gebotst met zeker één dode tot gevolg; het derde incident van zijn soort in een half jaar. De luchtmacht van Taiwan staat onder toenemende druk omdat die constant toestellen van de Chinese luchtmacht moet onderscheppen. De communistische regering in Peking ziet Taiwan sinds jaar en dag als een afvallige provincie en heeft gezworen Taiwan ooit te zullen inlijven.
Volgens het nationale reddingscentrum van de Taiwanese luchtmacht zijn er maandag twee F-5E-toestellen aan de zuidoostkust in zee gestort. Beide straaljagers waren bemand door één piloot. De gevechtsvliegtuigen zijn bij een oefening in de lucht op elkaar gebotst, aldus de luchtmacht. Die heeft een helikopter naar het gebied van de crash gestuurd om naar de piloten te zoeken. Ook de kustwacht en enkele reddingsschepen zijn op zoek gegaan naar de vliegers.
Een van de piloten is maandag bewusteloos in zee gevonden, aldus het reddingscentrum. Hij werd later in het ziekenhuis doodverklaard. In de buurt van de piloot werden ook een parachute en een gebroken schietstoel teruggevonden.
Volgens het Taiwanese staatspersbureau Central News Agency houdt de luchtmacht sinds het ongeluk van maandag alle F-5E-toestellen aan de grond. De in Amerika gebouwde straaljagers deden in de jaren zeventig hun intrede in de Taiwanese luchtmacht. De meeste van die toestellen worden niet meer inzetbaar geacht voor gevechtssituaties.
Bij een ongeluk met een F-5 in oktober kwam een piloot om het leven. In de maand daarop stortte een moderner F-16-toestel neer aan de oostkust van het eiland, waarbij ook de piloot omkwam. In januari kwam ’s lands hoogste militair bovendien met zeven anderen om het leven door een helikopterongeluk bij de hoofdstad Taipei.
De incidenten hebben geleid tot bezorgdheid over de training van de luchtmachtpiloten en het onderhoud. Ook maakt men zich in Taiwan zorgen om de druk op de luchtmacht, nu de dreiging vanuit de Volksrepubliek groeit.
Het Taiwanese ministerie van Defensie heeft gewaarschuwd dat de Chinese luchtmacht geregeld de luchtverdedigingszone van Taiwan binnendringt om zo de Taiwanese luchtmacht uit te putten. Hoewel de Taiwanese luchtmacht goed is getraind en goed is uitgerust met Amerikaanse toestellen en wapens, is deze minuscuul in vergelijking met die van de Volksrepubliek China op het vasteland.
Nadat in de Chinese burgeroorlog tussen de communisten en de nationalistische Kwomintang die laatste partij zich in 1949 naar Taiwan moest terugtrekken, beschouwt Taiwan zich als een onafhankelijke staat. Peking erkent die onafhankelijkheid niet.