Economie

Van kaartenbak tot bedrijfsadviseur: handelsregister bestaat honderd jaar

Voor menig startende ondernemer is het een mijlpaal: de inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Het handelsregister viert deze week zijn honderdjarig bestaan. Van slechts het bijhouden van (digitale) kaartenbakken is al lang geen sprake meer.

20 March 2021 14:44
Een medewerkster van de Kamer van Koophandel te Utrecht helpt een ondernemer aan de balie. beeld Kamer van Koophandel
Een medewerkster van de Kamer van Koophandel te Utrecht helpt een ondernemer aan de balie. beeld Kamer van Koophandel

„Vandaag heb ik mijn bedrijf ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.” Menig startende ondernemer maakt zijn of haar registratie bij het handelsregister wereldkundig met een bericht op sociale media. Met opgetogen toon en vaak voorzien van een foto van het moment waarop de handtekening wordt gezet. Taarten of bossen bloemen markeren de mijlpaal.

Met de registratie kan het najagen van dromen dan echt beginnen. Plannen kunnen uitgevoerd worden. Want wie goederen of producten verkoopt, moet zijn bedrijf inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Dat is een landelijk, openbaar register voor bedrijven en organisaties, waaronder stichtingen en verenigingen.

Faillissement

Het doel daarvan is dat anderen weten met wie ze zakendoen en wie er overeenkomsten mag sluiten namens een bedrijf. En of misschien sprake is van een faillissement. Die zekerheid is belangrijk voor de economie.

Het instituut viert deze week zijn honderdjarig bestaan. Tot 15 maart 1921 waren er zo’n 97 aparte ”kamers” voor bedrijven, bedacht door de Franse heerser Napoleon Bonaparte. Gemeenten hadden de lijst in beheer.

16921330.JPG
Loketten bij de Kamer van Koophandel te Utrecht, gerangschikt naar wetgeving, rond 1945. beeld Het Utrechts Archief

Een wijnhandel uit Maastricht is het eerste bedrijf dat zich registreert en overigens nog steeds bestaat. „We hebben de akte ingelijst in de zaak hangen”, vertelt Gerry Habets, vinoloog en bedrijfsleider bij Thiessen Wijnkoopers. „Er staat nog steeds een 1 in het inschrijfnummer, daar zijn we trots op.” De zaak is 1 van de 2331 (schatting) bedrijven die sinds 1921 in het handelsregister staan en nu nog steeds actief zijn.

Hondenuitlaatservices

In een eeuw tijd heeft het handelsregister al duizenden bedrijven zien komen en gaan. Uit de data zijn diverse trends in economie en samenleving af te leiden. Zo is in vier jaar tijd het aantal hondenuitlaatdiensten in Nederland gegroeid van 941 naar 1428.

Verder laat het handelsregister zien dat het aantal lifestylecoaches tot aan de coronacrisis in vijf jaar verviervoudigde van bijna 400 naar ruim 1600. Deze personen die begeleiding aanbieden om gezond te leven zijn vooral in de Randstad te vinden.

Ambachtelijk ijs is populair; het aantal ijssalons waar de koude lekkernijen vers bereid en verkocht worden, bedroeg in 2015 nog 797 en in 2020 1036. En terwijl fysieke boekwinkels steeds meer verdwijnen, bestellen Nederlanders nog wel graag bij een internetboekwinkel.

Een stabiele factor vormt het aantal hoedenspeciaalzaken. Niet op iedere hoek van de straat te vinden, maar in aantal al jaren stabiel. Twintig procent van de zaken met hoeden en petten bestaat al meer dan 25 jaar.

16921332.JPG
In 2017 lanceerde het handelsregister een speciale telefoonapp voor zelfstandigen zonder personeel. beeld ANP, Koen van Weel

Dat iedereen de informatie over bedrijven en contactgegevens kan opvragen, pakt niet altijd gelukkig uit. Zo ervaren ondernemers last van ongevraagde commerciële aanbiedingen. Of ze krijgen met bedreigingen en intimidatie te maken. De Kamer van Koophandel probeert deze ongewenste effecten tegen te gaan door bijvoorbeeld het telefoonnummer in minder producten te vermelden en de gebruikersvoorwaarden aan te passen.

Het afgelopen jaar kreeg het handelsregister er een rol bij: fraudesignalering. De Kamer van Koophandel beheert daarnaast het zogeheten UBO-register, dat witwassen van geld moet voorkomen. Daarin staan de eindverantwoordelijken staan van iedere organisatie.

Kaartenbak

Van slechts het bijhouden van gegevens in (digitale) kaartenbakken is al jaren geen sprake meer. De Kamer van Koophandel adviseert namelijk ook ondernemers. De website biedt uitgebreide informatie aan over bijvoorbeeld internationaal ondernemen en innovatie.

Voor ondernemers die in zwaar weer zitten, biedt het handelsregister stappenplannen aan: over stoppen of doorgaan, en over het veranderen van het bedrijfsconcept.

De ondernemer die werk zoekt of juist wil aanbieden, kan zich dit jaar opgeven voor het online platform Business Challenge dat vraag en aanbod bij elkaar brengt. Wie praktisch advies wil, kan gratis bellen met experts. De (startende) ondernemer kan complete handboeken krijgen om begrotingen te maken en financiële risico’s binnen de perken te houden. Zodat dromen niet plotsklaps in duigen vallen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer