Economie

FNV houdt referendum over akkoord

De FNV houdt een referendum over het akkoord dat de werknemers in de nacht van vrijdag op zaterdag sloten met de werkgevers en het kabinet. Ook de vakcentrales CNV en MHP leggen het sociaal akkoord voor aan de achterban.

Redactie economie
9 November 2004 09:19Gewijzigd op 14 November 2020 01:51

De bonden aangesloten bij de FNV hebben unaniem ingestemd met het akkoord en zullen het daarom met een positief advies aan hun 1,2 miljoen leden voorleggen. Dat heeft de vakcentrale maandag gezegd. De FNV verwacht de uitslag op 3 december. Tot die tijd schort zij de acties tegen het kabinetsbeleid op.

Eerder op de dag lieten de CNV-bonden zich in soortgelijke woorden uit. Dinsdag of woensdag krijgen de CNV-leden een informatiekrant over het akkoord in de brievenbus. Vanaf volgende week houdt het CNV op diverse plaatsen in het land bijeenkomsten waarop de leden zich over het ”Museumpleinakkoord” kunnen uitspreken. Wie daar niet bij kan zijn, kan ook per telefoon of internet zijn mening geven.

Op 26 november komt het algemeen bestuur van het CNV bijeen om zijn definitieve oordeel over het akkoord te geven. Ook de vakcentrale MHP legt het akkoord voor aan zijn achterban. Deze centrale velt op 9 december een definitief oordeel.

In een interview in de Volkskrant zegt minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag dat het sociaal akkoord over WAO, vroegpensioen en loonmatiging er niet was geweest zonder de inspanningen van premier Balkenende en minister Zalm van Financiën. De verhouding tussen De Geus en FNV-voorzitter De Waal was te zeer bekoeld.

Zalm, Balkenende en ook staatssecretaris Van der Knaap van Defensie, die de mogelijkheden voor hernieuwd overleg vooraf verkende, hebben volgens De Geus „rollen vervuld die ik, vanwege de persoonlijke verhoudingen met FNV-voorman Lodewijk de Waal, niet kon vervullen. Zij zijn niet belast met dingen uit het verleden, hebben niet al die eerdere discussies meegemaakt. Het hoort dan bij mijn vak om mijn eigen rol te relativeren en die collega’s erbij te halen. Het was teamwork.”

Zalm toonde zich daarbij een echte „probleemoplosser” die niets uit de weg ging, zegt De Geus in het interview. Balkenende is volgens De Geus vooral degene die het overleg heeft aangejaagd. „Dat heeft zeer katalyserend gewerkt. De andere partijen weten dan dat het menens is.”

Het bereikte akkoord gaat het kabinet in 2006 364 miljoen euro kosten, meldde de Volkskrant vanochtend. Dit geld moet de extra maatregelen op het gebied van prepensioen en levensloop dekken. Na 2006 lopen de kosten van het sociaal akkoord op tot 650 miljoen euro. Dit bedrag is nodig om de verruimde levensloopregeling te betalen en de fiscale steun voor het prepensioen.

Volgens bronnen rond het kabinet zou het kabinet dit bedrag deze weekwisseling nog niet hebben bekendgemaakt om het overleg van de vakbonden met de achterban niet negatief te beïnvloeden. De achterliggende reden zou zijn dat het kabinet bevreesd was dat het bedrag een eigen rol zou gaan spelen. De coalitiepartijen verspijkerden tijdens de algemene beschouwingen immers al voor ruim een miljard euro aan de kabinetsplannen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer