Ex-rechterhand Johnson kraakt corona-aanpak aan begin pandemie
De voormalige rechterhand van de Britse premier Boris Johnson heeft een vernietigend oordeel geveld over het functioneren van de overheid tijdens de begindagen van de coronacrisis. Oud-topadviseur Dominic Cummings vergeleek het ministerie van Volksgezondheid met een „smeulende ruïne”.
Cummings, die in november opstapte, deed de uitspraak voor een parlementaire commissie. Hij concludeerde dat het ministerie aanvankelijk een potje maakte van de aanschaf van beschermende uitrusting, iets waar veel landen destijds mee worstelden omdat de vraag naar onder meer mondkapjes enorm was gestegen.
De voormalige topadviseur zei dat na die problemen is besloten om het ministerie deels buitenspel te zetten. Daarom zou het Britse vaccinatieprogramma nu rechtstreeks onder de premier vallen. De hoogste wetenschappelijke adviseur van de regering zou hebben gevraagd om een speciale taskforce voor de uitrol van vaccins, buiten het ministerie om.
Cummings geldt in het Verenigd Koninkrijk als een polariserend figuur. Hij wordt gezien als het brein achter de succesvolle Leave-campagne in de aanloop naar het brexitreferendum van 2016. Johnson haalde hem in 2019 als zijn rechterhand naar Downing Street toen hij zijn partijgenoot Theresa May verving als premier.
De 49-jarige Cummings deed bij de commissie een boekje open over hoe Johnson hem overhaalde om als topadviseur aan de slag te gaan. Cummings vroeg in juli 2019 tijdens een tweegesprek in zijn woonkamer onder meer om fors meer geld voor de wetenschap en steun bij het doorvoeren van hervormingen binnen de regering.
Cummings zou toen ook duidelijk hebben gemaakt dat hij geen tweede brexitreferendum wilde. Johnson zou met de voorwaarden hebben ingestemd. „Hij zei: deal”, vertelde de brexiteer. Aan de nauwe samenwerking kwam vorig jaar een einde. Britse media schreven destijds dat Cummings opstapte na een machtsstrijd met andere topmedewerkers van de regering.