Onderzoek bomaanslag Eindhoven nog zonder resultaat
Het onderzoek naar de bomaanslag op de Islamitische school Tarieq Ibnoe Ziyad in Eindhoven heeft nog geen resultaat opgeleverd. Het 25 man sterke onderzoeksteam heeft nog geen specifieke verdachten op het oog. Dat zei hoofdofficier van justitie C. van der Voort maandagmiddag op een persconferentie in Eindhoven. Hij wilde niet zeggen of de verantwoordelijkheid voor de aanslag is opgeëist.
Volgens burgemeester Sakkers is het nog volstrekt onduidelijk of het om een incident gaat, of dat er veel meer achter steekt. Het onderzoeksteam houdt zich niet alleen bezig met de opsporing van de dader(s). Het maakt ook een dreigingsanalyse voor de komende dagen. Wie er in het team zitten wil Van der Voort niet zeggen.
Sakkers benadrukte tijdens de persconferentie dat alle gesprekken die de gemeente momenteel voert met ouders van de schoolkinderen en mensen uit de buurt erop zijn gericht om „elkaar vast te houden". Dat is het grootste zorgpunt op dit moment, aldus Sakkers. Hij is hoopvol gestemd. „De reacties uit de wijk en van ouders geven aan dat ook daar iedereen vindt dat niet een gek die gemeenschap uit elkaar kan trekken."
Het openbaar ministerie neemt de aanslag heel hoog op, zegt de hoofdofficier. Het parket in Den Bosch heeft inmiddels een officier helemaal vrijgemaakt voor deze zaak. Over de voortgang van het onderzoek wilde hij absoluut niets zeggen. De politie bewaakt in Eindhoven inmiddels zes Islamitische objecten, waaronder enkele moskeeën. Dat gebeurt onder andere vanuit duidelijk zichtbaar geposteerde surveillanceauto’s. Die bewaking duurt tenminste de komende 24 uur en verder zolang als nodig is, aldus Sakkers. De duur van de bewaking zal onder meer afhangen van de dreigingsanalyse waaraan wordt gewerkt.
Jos van der Looy, de directeur van de school, is zeer verontrust door de aanslag. „Dit is te gek voor woorden. Wij zijn op school helemaal niet met politiek bezig. Er is geen enkele bestuurlijke band met de vlakbij gelegen moskee." Wanneer de school weer opengaat, is niet duidelijk. „Eerst moet het onderwijsteam weer op de rails worden gezet. Iedereen is emotioneel geraakt. Daarna moeten we de ouders goed bijpraten. Hopelijk kunnen de kinderen dan woensdag of donderdag weer gewoon naar school."
De omvang van de schade is nog niet bekend. Naar het zich laat aanzien is het vooral glasschade en de vernielde deur.