Binnenland

Moskeeën doelwit brandstichters en vandalen

Moskeeën in Huizen, Breda en Rotterdam zijn de afgelopen dagen doelwit geweest van brandstichters. In Rotterdam werd een islamitisch gebedshuis ook beplakt met beledigende teksten. Onbekenden hebben in Amsterdam een kantoor waar Marokkanen regelmatig bijeenkomen, met rode verf beklad.

Binnenlandredactie
8 November 2004 11:06Gewijzigd op 14 November 2020 01:50

Het kabinet vraagt gemeenten na de moord op Theo van Gogh zeer alert te zijn op incidenten bij islamitische gebedshuizen. Minister Remkes van Binnenlandse Zaken heeft nog niet aangedrongen op extra beveiliging. De bestuurders en bezoekers van moskeeën proberen nu zo goed en zo kwaad als dat gaat hun gebedshuizen zelf in de gaten te houden.

De politie heeft drie verdachten (19, 25 en 26 jaar) aangehouden bij een moskee in Huizen. Moskeebezoekers betrapten hen met een rugzak gevuld met brandbare stoffen. In Breda werd bij een moskee isolatiemateriaal in brand gestoken.

In Rotterdam-West werd een pallet bij een moskee in brand gestoken. De deur raakte beschadigd. De politie hield een 24-jarige man uit Capelle aan den IJssel aan. In Rotterdam-Oost bleek een moskee volgeplakt met pamfletten met voor moslims beledigende teksten en afbeeldingen.

In Amsterdam is een kantoor beklad met rode verf. In het kantoor pleegden na de moord op Theo van Gogh vertegenwoordigers van de Marokkaanse gemeenschap overleg. A. Menebhi, voorzitter van de Stedelijk Marokkaanse Raad, ziet een rechtstreeks verband met de moord. „Ik denk dat ze ons willen intimideren.”

Bestuurders en bezoekers van Marokkaanse moskeeën in het land proberen nu zo goed en zo kwaad als dat gaat hun gebedshuizen te bewaken. „Bij sommige moskeeën zijn 24 uur per dag mensen aanwezig, bij andere komen bestuursleden of bezoekers ’s nachts enkele malen een kijkje nemen”, verklaarde vice-voorzitter D. el-Boujoufi van de Marokkaanse moskeekoepel Ummon vanmorgen.

De politie in Amsterdam heeft vrijdagavond in verband met de moord op Theo van Gogh een 23-jarige man van Marokkaanse afkomst aangehouden. De politie verdenkt de man van deelname aan een „criminele organisatie met terroristisch oogmerk.” Bovendien wordt hij verdacht van samenspanning tot moord met een terroristisch oogmerk op Van Gogh en Tweede-Kamerlid Hirsi Ali.

De politie heeft huiszoeking verricht. Daarbij zijn computers en videobanden in beslag genomen. Een woordvoerster van justitie wilde niet zeggen waar de huiszoeking is geweest. Behalve Mohammed B., de verdachte van de moord op Theo van Gogh, zitten nu vijf mensen vast in verband met het onderzoek naar de moord.

De politie heeft zaterdagavond gegraven in de tuin bij het huis van Mohammed B. in de wijk Slotermeer in Amsterdam. In die tuin werd echter niets gevonden.

Bestuurder Fatima Elatik van het Amsterdamse stadsdeel Zeeburg wordt sinds vrijdag beveiligd. Aanleiding is een inbraak in het stadsdeelkantoor en in de werkkamer van de PvdA-politica.

Vrienden van Van Gogh hebben dit weekeinde een brief geschreven aan de verdachte van de moord, Mohammed B. „We zullen ons uiterste best doen ons meer te verdiepen in jullie geloofsovertuiging om verdere misverstanden te voorkomen”, luidt een passage uit de sarcastische brief. „Wat vervelend dat het zo gelopen is”, luidt de eerste zin van de brief.

De moord op Van Gogh heeft de Nederlandse bevolking duidelijk niet onberoerd gelaten. Een overgrote meerderheid van de Nederlanders denkt dat er meer moorden gepleegd zullen worden. Uit een enquête van RTL Nieuws onder ruim 500 personen blijkt dat 93 procent bang is dat er meer slachtoffers gaan vallen door moslimextremisme.

Enkele honderden mensen hebben zaterdagmiddag in Den Haag gedemonstreerd tegen geweld en voor vreedzaam samenleven in Nederland. De demonstratie was georganiseerd door Marokkaanse organisaties in Den Haag. Vanaf het Oranjeplein begaf de stoet zich via de Hoefkade en de Stationsweg naar het Spuiplein. Vooral Marokkaanse mannen liepen mee. Ook een enkele autochtone Nederlander had zich bij de stoet aangesloten. De deelnemers droegen borden en spandoeken met leuzen als ”Geen kogels maar woorden”, ”Niet doden namens mij” en ”Islam is vrede”.

De demonstratie leek meer op een stille tocht, wat volgens de organisatie ook de bedoeling was. Op het Spuiplein sprak iemand van de organisatie de menigte toe. Hij vroeg de aanwezigen de oproep tegen geweld door te geven aan familie en vrienden. De Haagse imams hadden vrijdag in het gebed hun achterban opgeroepen mee te lopen in de demonstratie.

Hagenaar Ron Eilers liet zaterdag een uur lang twee vliegtuigen in het luchtruim boven Amsterdam vliegen. Achter de toestellen hingen slepen met de tekst ”Theo heeft gelijk” en ”Geen Theocratie”. Eilers hoopt hiermee een einde te maken aan de angst die volgens hem regeert in Nederland na de moord op Van Gogh en Fortuyn.

Ook in Gouda demonstreerden mensen voor vrijheid van meningsuiting. Zo’n 450 betogers, onder wie vooral veel allochtone mannen, gaven daarmee gehoor aan de oproep van de raad voor levensbeschouwing en religie om te demonstreren.

De Amsterdamse wethouder Aboutaleb deed zondag een beroep op Marokkaanse moeders om meer van zich te laten horen. Hij wees er in het NOS Journaal op dat de moeders een belangrijke taak te vervullen hebben bij bij het opvoeden van toekomstige generaties.

De regionale omroepen RTV Noord-Holland en RTV Utrecht zien af van de uitzending van de controversiële film ”Submission” van Theo van Gogh en Ayaan Hirsi Ali. Ze kwamen zaterdag „na intensief overleg” terug op het besluit de rolprent morgen uit te zenden.

De politie heeft maandag in IJsselstein een 21–jarige man aangehouden die verdacht wordt van betrokkenheid bij het gooien van molotovcocktails naar een moskee in die plaats. Dat liet de politie maandag weten.

De twee projectielen werden vrijdagavond tegen de moskee gegooid en veroorzaakten alleen brandjes op het parkeerterrein. Moskeebezoekers blusten het vuur en konden voorkomen dat een auto vlam vatte. Volgens de politie was de schade niet noemenswaardig.

In dezelfde plaats verwijderde de politie zondagmorgen een spandoek met rechts–extremistische teksten van een brug. Een zegsman van de politie wil niet kwijt wat er precies op het doek stond, maar het gaat volgens hem om dermate kwetsende taal dat de politie de zaak hoog opneemt.

Bewoners van een naburige flat hebben inmiddels een brief ontvangen waarin hen wordt gevraagd bijzonderheden te melden. Ook hoopt de politie via een oproep in de plaatselijke media degenen die voor de teksten verantwoordelijk zijn op het spoor te komen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer