Economie

Huizenbezitters: Morrel niet aan hypotheekrenteaftrek

Bij Nederlandse huizenbezitters is weinig steun om de hypotheekrenteaftrek sneller af te bouwen. Dat meldde belangenorganisatie Vereniging Eigen Huis (VEH) donderdag.

Redactie economie
12 March 2021 10:32
beeld ANP, Rick Nederstigt
beeld ANP, Rick Nederstigt

Op basis van de uitkomsten van het Woonkieskompas kwam VEH tot deze bevinding. Met deze digitale stemhulp kunnen mensen zich oriënteren op de aankomende verkiezingen voor de Tweede Kamer.

Meer dan de helft van de duizenden deelnemers aan de peiling gaf aan geen snellere afbouw te willen, zo’n 28 procent was voor. Onder de deelnemers die daadwerkelijk een huis bezitten, was de steun voor snellere afbouw volgens VEH lager dan 20 procent.

Eerder kwam De Nederlandse Bank (DNB) met een voorstel om de fiscale voordelen voor huiseigenaren verder af te bouwen. Wie een huis bezit zou daarover in de toekomst eigenlijk net zo veel belasting moeten betalen als mensen betalen over hun spaargeld, opperde de toezichthouder daarbij. Volgens VEH zorgde het voorstel voor onrust bij de eigen achterban.

Handhaving van de renteaftrek zou het populairst zijn onder aanhangers van de VVD, 50PLUS, PVV, SGP en CDA, komt naar voren uit de peiling. De grootste voorstanders van versnelde afbouw zouden daarentegen te vinden zijn in de achterban van GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA, SP, Forum voor Democratie en D66.

Villataks

Door de snelle stijging van de huizenprijzen krijgen steeds meer woningbezitters te maken met de zogenoemde villatax. Dat is een belasting voor woningen waarvan de door de gemeente vastgestelde waarde boven de 1,1 miljoen euro uitkomt. Daardoor zijn gewone huizenbezitters volgens VEH vaak honderden euro’s per maand extra kwijt.

Mensen die een huis bezitten moeten een bedrag bij hun inkomen optellen: het eigenwoningforfait. Dat is een percentage van de WOZ-waarde van het huis, die de gemeente jaarlijks vaststelt. Het percentage dat mensen moeten betalen over het bedrag gaat boven de grens van 1,1 miljoen euro rap omhoog, van 0,5 procent naar 2,35 procent.

Verviervoudigd

Het aantal huiseigenaren dat deze extra hoge belasting op hun huis moet betalen is volgens VEH sinds 2015 verviervoudigd, naar ruim 60.000. Tegelijkertijd is de gemiddelde WOZ-waarde sinds die tijd met ruim een derde gestegen, terwijl de ondergrens van de villatax nauwelijks werd aangepast. VEH verwacht dat er de komende jaren fors meer mensen bijkomen die een hogere belasting moeten betalen op hun huis, omdat de huizenprijzen blijven stijgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer