Zorgautoriteit voorziet geldgebrek langdurige zorg
Er is dit jaar onvoldoende geld voor de langdurige zorg, waarschuwt de Nederlandse Zorgautoriteit. Dat komt onder meer doordat er veel meer mensen dan verwacht met een psychische stoornis vanuit de ggz de langdurige zorg instromen.
Mensen die gebruikmaken van langdurige zorg zijn vaak chronisch zieken, kwetsbare ouderen, bewoners van verpleeghuizen en mensen met een ernstige geestelijke of lichamelijke beperking.
Sinds dit jaar kunnen mensen met psychische stoornissen die blijvend zorg nodig hebben directe toegang krijgen tot de langdurige zorg. „De instroom van mensen uit de ggz in de langdurige zorg is echter veel groter dan van tevoren verwacht”, aldus de NZa.
Het ministerie van Volksgezondheid hield rekening met een toename van ruim 9000 patiënten dit jaar. Maar tot 1 februari zijn het er al meer dan 12.000. De zorgautoriteit voorziet dat dit aantal nog verder oploopt.
De NZa adviseert minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid om nu al een gereserveerd geldbedrag van 100 miljoen euro in te zetten. „Voor dit jaar verwachten we een tekort, maar hoe hoog dat uitvalt kunnen we nog niet zeggen. Dat komt ook omdat de financiële gevolgen van de coronacrisis nog onzeker zijn”, aldus de zorgautoriteit.